Despre ce vorbeam? Aaa, da…

Acum câteva zile vorbeam cu o prietenă despre cum mi-aș dori să îngheț timpul și despre cât de mult mi-aș dori o pauză de la viață. Cu toții avem momente în care ne simțim copleșiți de emoții, de persoane, de stres, de părinți, poate chiar și de evenimentele din jur și tot ce ne-am putea dori este o simplă pauză de la tot.

Dacă ar exista un buton asemănator celor de pe social media și în viața reală, totul ar fi mult mai simplu. Sau poate doar ar părea mai simplu, căci noi, ca ființe umane, fără tot amalgamul ăsta de sentimente, trăiri, zâmbete și chiar și lacrimi am rămâne… goi. Nu ar mai fi nimic autentic, iar, la urma urmei, în asta constă viața, nu? În ieșirile cu prietenii, întâlnirile spontane din apartamentul cuiva, plimbările cu mașina când dați muzica la maxim și toți iși cântă sufletul, câinele pe care îl vezi zilnic atunci când mergi la magazinul de pe strada ta, domnul care te-a văzut cu ce poftă te uiți la cireșul din curtea lui și ți-a dat și ție câteva, ba chiar și mama care te ceartă că ai ajuns târziu acasă și n-ai învățat pentru examenul de a doua zi. Toate astea fac parte din ceea ce numim noi viață și, probabil, dacă am îngheța timpul, am ajunge să nu știm ce să facem cu el și, într-un final, am uita cât de valoros e de fapt.

Dar când timpul se scurge, când lași viața să treacă pe lângă tine fără să faci nimic concret, atunci e o problemă. Pentru că timpul pe care îl avem e limitat, iar limita asta, deși există, e imprevizibilă. Și tot ce putem să facem e să profităm la maxim de fiecare clipă. Apropo de vorba „trăiește fiecare zi de parcă ar fi ultima”. Înconjoară-te de oameni-soare, iar în caz de ți-ai pierdut speranța în bunătate, ascultă melodia „Oamenii sunt încă frumoși”. Cei de la Subcarpați știu ce spun, iar eu una ii susțin. Pentru că, deși fiecare dintre noi trecem într-un moment al vieții noastre prin niște situații cu care am fi vrut să nu avem contact, sunt experiențe care ne ajută să creștem, să ne dezvoltăm.

E important să ne trăim viața așa cum vrem noi, nu cum vor alții. Vrei să bei berea aia? Bea-o. Vrei să îi spui cuiva că îl iubești? Spune-i, ce ai de pierdut? Vrei să plângi după ce te-ai certat cu cea mai bună prietenă a ta? Plânge, descarcă-te. Fă tot ce e nevoie ca tu sa te simți bine și să nu adormi noaptea cu gânduri negre care te fac să te afunzi într-o prăpastie infinită și întunecată.

 Fii tu, indiferent de situație, pentru că, deși ipocrizia e peste tot, nu trebuie să fim toți la fel. Fiecare gândește pentru el și atâta timp cât spațiul personal al celui de lângă tine nu e îngrădit, spune ceea ce crezi, până nu e prea târziu. De ce să ajungi să trăiești cu regrete când poți pune capul pe pernă zâmbind, știind că ai făcut ce ai simțit? Niciodată nu ai de unde să știi încotro se îndreaptă drumul tău alături de o persoană, ai putea fi suprins. Așa că încearcă, fă ce simți, fii tu și nu lăsa pe nimeni să îți ia asta.

Daria-Ioana Pușcașu