Strada Potaissa – Piața de flori altfel | Jurnal de eveniment #1

”Nu am mai văzut așa ceva nicăieri prin țară!” 

În fiecare an, pentru câteva zile, strada Potaissa, situată în centrul Clujului, se transformă miraculos în ”Piața de flori altfel”. Târgul producătorilor locali din Cluj a expus o varietate de plante, ornamente și flori, pe care vizitatorii le-au putut admira la standurile expozanților. Dincolo de aspectul estetic, inițiativa are scopul de a încuraja micile afaceri de familie să reziste și să se dezvolte, chiar pe timp de pandemie.

Anul acesta, am decis să le facem o vizită și, printre rândurile de cactuși, lavandă și mușcate, l-am oprit la o discuție pe Andi Daiszler, fondatorul proiectului. 

Inspire Cluj: De unde a pornit acest concept? Te plimbai într-o zi pe strada Potaissa și ai zis ”hmmm, ce-ar merge aici o piață de flori”?

Andi Daiszler: Am zis să facem un experiment, să transformăm complet zona, să nu o mai recunoști. Să vedem dacă oamenii vor avea același comportament. Că într-adevăr pot să schimbe și ei ceva la ei. Iar dacă da, atunci se poate repeta același lucru în celelalte 358 de zile din an în care piața de flori nu există.

Inspire Cluj: Aveți deja planuri de viitor conturate?

Andi Daiszler: Mi-aș dori să fiu tată în curând. Dar dincolo de asta, vreau foarte mult ca văzând de cât de puțin e nevoie ca să faci o schimbare în jurul tău, oamenii să înțeleagă că totul e în puterea noastră. Nu e nimic magic, imposibil. Totul e literalmente într-o idee, într-un efort de a mobiliza alți oameni să creadă în ideea ta și apoi în implementare. 

”Nu am mai văzut așa ceva nicăieri prin țară!” menționează Andi Daiszler.

De la organizatori trecem la standurile expozanților și vă prezentăm ”Șura cu lavandă”, o afacere de familie care a pornit de la un vis din copilărie.

 ”Ideea business-ului a venit cumva de la sine. De mică mi-am zis că într-o zi, voi avea și eu un câmp cu lavandă. Nu s-a concretizat într-un câmp foarte mare, ci în grădina părinților mei de la Târgu Mureș. De aici și numele de Șura cu lavandă, pentru că noi realmente avem o șură. Acolo unde înainte uscam fânul, acum am găsit o altă destinație cu alt parfum… de lavandă” ne mărturisește Alina Pogăcean. 

Alt stand, altă poveste: Sempervivum România

”Afacerea a pornit de la pasiunea tatei pentru plantele suculente. Noi suntem producători locali, invităm toți iubitorii de plante să ne viziteze. E o seră deschisă. Aici, la târg, am adus câteva plante suculente de exterior și de interior. Personal, le prefer pe cele de exterior. Sunt mult mai rezistente, vin în diverse forme și au o varietate cromatică interesantă” ne-a comunicat owner-ul Sempervivum România.

Strada Potaissa este organizată de Asociația Daisler, fondată la Cluj-Napoca în 2016 cu scopul de a reactiva spațiile urbane. Tot Asociația Daisler este responsabilă și de Lights On Romania, primul circuit de instalații de lumină din România. Prin proiectele inițiate la nivel local, regional sau național, Asociația Daisler promovează reactivarea peisajului urban local prin inițiative culturale creative, menite să redea publicului spațiul public într-o nouă perspectivă. Toate evenimentele și inițiativele Asociației Daisler sunt destinate publicului larg. 

Autor: Cosmina Maria Hrițuc