Ce se întâmplă cu cinematografele din Cluj?

Ce se întâmplă cu cinematografele din Cluj

Nici bine nu se ivea ora 20:00, că puteai să vezi o mare de tineri că așteaptă să intre în cinematograful Florin Piersic. Peste 250 se strângeau să ia parte la serile organizate de Allnighter – Maraton de filme și să se bucure că au făcut afacerea vieții lor. 3 filme cunoscute la preț de 20 lei, I mean…

Totuși, de ce alegeau să participe? Sigur aveau la dispoziție filme și seriale nelimitate pe Netflix, la doar un abonament comun distanță. Nu ar mai fi pierdut timp așteptând la coadă și nici nu ar mai fi cheltuit bani.

Gideon Bachmann, în articolul său științific „Why Do People Go to the Cinema?”, vine cu o perspectivă foarte interesantă. Banii sigur constituie un factor decisiv, dar experiența cinematografică oferă oportunitatea unei interacțiuni sociale diferite, necesare. În general, poate nu ai timp să ieși cu prietenii, iar această situație îți pune la dispoziție filme bune de care să te bucuri, ocazia de a sta la o poveste și să mănânci popcorn-ul acela sărat sau nachos cu salsa.

Ce se întâmplă cu activitatea cinematografelor în ultima perioadă?

După ridicarea restricțiilor, primul ministru Ludovic Orban a oferit, de la 1 septembrie, libertatea ca restaurantele, teatrele și cinematografele să-și reia activitatea și în spațiile închise.

Ce decizii au luat cinematografele consacrate din Cluj-Napoca?

Multe dintre ele s-au mutat pe mediul online pentru a menține interacțiunea cu iubitorii de filme. Cinema ARTA a inițiat programul ARTA – Acasă, prin care cinefilii pot viziona pe platforma Eventbook, în 24h, o serie de filme captivante și misterioase. Mai multe detalii puteți afla de pe pagina lor de Facebook (https://www.facebook.com/cinemaARTAcluj/).

Cinematografele Dacia și Mărăști și-au redeschis ușile de pe 6 septembrie și asigură zilnic două proiecții. Acestea au derulat până în acest moment filme de animație speciale, cum ar fi: „Frumoasa din Pădurea Adormită”, „Cars”, „Peter Pan”, dar și titluri consacrate „The Hitman’s Bodyguard” (2017) sau „Pay It Forward” (2000). De asemenea, mai multe detalii apetisante puteți afla de pe paginile lor de Facebook (Cinema Dacia – https://www.facebook.com/CinemaDaciaCluj/ și Cinema Mărăști – https://www.facebook.com/CINEMAMARASTI/).

Cinema City a revenit din 11 septembrie. Acesta își dorește să le ofere cinefililor ocazia de a se bucura, din nou, de filmele pe marile ecrane și de cea mai bună experiență cinematografică, în siguranță. Mai multe despre activitatea Cinema City puteți afla pe pagina lor (https://www.facebook.com/CinemaCityRomaniaIuliusMallCluj/).

Și nu în cele din urmă, cinematograful Florin Piersic revine din 18 septembrie într-o atmosferă plăcută și sigură pentru toți iubitorii de filme. Detalii despre proiecții pot fi urmărite direct de pe pagina lor (https://www.facebook.com/CinemaFlorinPiersic/). Mereu vom fi tentați să urmărim un film acasă. Putem să punem pauză cu ușurință, putem găti între timp sau să vorbim la telefon cu prietena cea mai bună. Însă, la cinema, timpul parcă stă pe loc și te uiți captivat la ecranul uriaș, ești parte din acțiune. Dacă ți-am trezit măcar puțin interesul, spune-mi, care este filmul pe care îți dorești să-l vizionezi la cinema luna aceasta?

Autor: Giurcanu Cristina-Elena
Editor: Cosmina Maria Hrițuc