Interviu și experiențe cu Cluj Art

Interviu și experiențe cu Cluj Art

Cred că fiecare dintre noi s-a întrebat măcar o dată de la începutul pandemiei: „Ce aș putea să fac ca să trec mai ușor peste clipele acestea?”. Planurile de atins pentru 2020 au fost date complet peste cap și un val de negativitate ne urmează la orice click sau buton de telecomandă distanță. Nu putem rămâne inerți la tot ceea ce se petrece în jurul nostru, dar cum putem depăși situația într-o notă mai pozitivă? În noul context, arta revine ca o punte de echilibru, ca un refugiu care ne permite să ne recuperăm pe noi înșine și să ne redefinim în tonuri noi.

Eu am pornit într-o călătorie pentru a redescoperi arta și cultura clujeană, alături de o prietenă de încredere. Indicațiile GPS-ului ne-au purtat pe Strada Paul Chinezu, nr. 4, unde se afla clădirea Galeriei Cluj Art. Cu pașii timizi ai unor novice în știința frumosului, am pătruns în galerie. Ghid și inițiator ne-a fost buna mea colegă, Diana Boalcă, care ne-a lăsat simțurile să fie gâdilate de mirosul lavandei și bambusului, ne-a permis să ne strecurăm ochii prin fiecare încăpere și ne-a dat ocazia să-i întâlnim pe oamenii care au făcut posibilă apariția Cluj Art. Iubirea lor pentru artă a oferit Clujului un spațiu de reconectare într-un stil neconvențional. Ușa larg deschisă ne-a permis să intrăm în universul lor:

Foto: Adriana Lupu

Inspire Cluj: De unde a început povestea Cluj Art?

Galeria Cluj Art: Cluj Art Gallery este o oază de aer proaspăt pentru comunitatea clujeană, care și-a deschis porțile universului artistic în toamna anului 2019, coagulându-se sub forma unei expansiuni a magazinului Vintage Shop, fondat în 2017.

Galeria este situată în inima Clujului, fiind locul în care cultura și arta sunt „pompate” în corpul orașului printr-o întreagă varietate de „artere” care iau forma evenimentelor culturale, precum: ateliere, conferințe, vernisaje, evenimente caritabile și, nu în ultimul rând, expoziții și lansări de carte.

Cluj Art este o galerie de artă privată, care și-a propus să promoveze arta contemporană românească, atât în țară, cât și la nivel internațional. Având ca fundație pasiunea pentru artă și frumos, dorește să devină un business de succes, care să satisfacă atât așteptările artistului, galeristului, dar și așteptările clientului final. Acest lucru poate fi realizat doar prin multă muncă, perseverență, organizare și coordonare și, nu în ultimul rând, cu ajutorul oamenilor care fac parte din familia Cluj Art. Toate aceste elemente la un loc formează galaxia artistică Cluj Art, un loc aparte în care fiecare „stea” are un loc al său în peisajul cultural.

Inspire Cluj: Recent a fost aniversarea Cluj Art și suntem foarte curioși să aflăm cum a fost un an pentru voi?

Galeria Cluj Art: În primul rând, suntem recunoscători pentru tot ceea ce am reușit să realizăm și pentru faptul că am contribuit la dezvoltarea segmentului cultural din Cluj-Napoca. A fost un an cu multe provocări, un an în care am întâlnit oameni doritori să fie parte în povestea noastră și pe această cale dorim să le mulțumim tuturor, deoarece fiecare dintre ei au reprezentat o cărămidă la consolidarea fundației Cluj Art.

În al doilea rând, privim încrezători în viitor, deoarece cultura începe să revină în atenția publicului larg, mai ales după perioada stării de urgență, când arta, sub orice formă, a ținut populația pe linia de plutire. Asta înseamnă că lumea începe să înțeleagă cât de importantă este arta în viața noastră. În perioada următoare, dorim să demarăm proiecte care vizează promovarea tinerilor artiști, cu accent pe studenți, prin care să le oferim educație financiară, cursuri de educație juridică oferite de specialiști în domeniu pentru studenți, pentru a ști cum să-și managerieze veniturile, cum să-și gestioneze banii, care le sunt drepturile și obligațiile. În același timp, vrem să le oferim spații pentru a-și putea realiza fie proiectele din cadrul facultății, fie proiectele personale, indiferent că e vorba de pictură, sculptură, grafică, design vestimentar, performance, dezvoltându-ne într-un hub cultural care sprijină atât tinerii artiști, cât și pe cei consacrați.

Inspire Cluj: În ce mod v-a afectat pandemia activitățile, expozițiile?

Galeria Cluj Art: Ca în orice alt domeniu, pandemia de coronavirus a avut o influență asupra activității noastre, în sensul în care evenimentele programate în martie-iunie a trebuit să le amânăm, neavând o dată exactă pentru reprogramarea lor și asta ne-a făcut să ne adaptăm la ceea ce se întâmpla în sfera politică (măsurile/restricțiile luate). Mai mult, pandemia ne-a schimbat modul în care organizăm evenimentele, fiind nevoiți să ne mutăm activitatea preponderent în online. Este un lucru bun și nu prea în același timp, pentru că frumusețea vernisajelor și a evenimentelor artistice este reprezentată de întâlnirea persoanelor din domenii diferite în același loc, schimbul de idei și crearea relațiilor și a legăturilor atât între artiști, cât și între iubitori de artă și iubitor de artă – artist. Într-un timp scurt, în vremuri non-pandemice, am reușit să creăm punți de legătură culturală între Cluj, Timișoara, Deva și ne-am propus ca anul viitor să le ducem la nivel național prin expoziții itinerante a artiștilor din diferite colțuri ale țării cu scopul unei educări culturale (care deseori lipsește) a populației. Iar, în aceaste vremuri tulburi, încercăm să rămânem pozitivi, să emanăm energie bună și să nu ne dăm bătuți, pentru că „inteligența este abilitatea de adaptare la schimbare”, cum zicea Stephen Hawking.

Inspire Cluj: Ce aduce Cluj Art diferit în spațiul clujean?

Galeria Cluj Art: Cluj Art este un spațiu cultural diferit prin definiție. Nu funcționăm nici ca un muzeu, dar nici ca o galerie „normală” de artă. Noi oferim libertate de exprimare tuturor artiștilor, deși în realitate există această segregare între „artist profesionist” și „artist amator”. Noi considerăm că nu o diplomă îți atestă neapărat valoarea ta artistică, ci pasiunea, dăruirea, munca și părți ale sufletului pe care le materializezi în arta ta. Alt lucru diferit la noi e faptul că lăsăm la latitudinea artistului să își panoteze expoziția și îi încurajăm ca la vernisaje să vorbească despre ceea ce au făcut și ce vor să transmită prin arta lor. De ce? Pentru că artistul este cheia în dezlegarea  misterului din spatele lucrării artistice, iar iubitorii de artă sunt interesați și curioși, în primul rând, să îl cunoască pe artist, iar, în al doilea rând, să afle motivele și firul poveștii din spatele conceptului expoziției. Cine este mai potrivit decât artistul însuși să își spună povestea, având în vedere că el este creatorul ei?

Inspire Cluj: Mai merg oamenii la galerii? Și ce feedback primiți de la aceștia?

Galeria Cluj Art: Am observat o afinitate a publicului clujean pentru artă, în special în această pandemie. Oamenii au nevoie de un loc în care să se relaxeze și să-și lase grijile și gândurile legate de toată această nebunie. Pășind în universul galeriei noastre, credem că îi ajutăm în acest sens, fie că vine vorba de personalul de la galerie sau de energia pozitivă a locului. Intrarea este liberă, cei care ne trec pragul au la dispoziție cât doresc ei să stea și să admire lucrările, dacă au întrebări ni le pot adresa, suntem acolo pentru a le răspunde. Oamenii trebuie să învețe că arta nu e doar pentru anumite segmente de populație, ci este pentru toată lumea pasionată de aceasta. Asta încercăm să transmitem și ne bucură faptul că tinerii din Cluj sunt deschiși, interesați și vin de plăcere la noi. Credem că acesta este feedback-ul cel mai bun, faptul că aceștia se reîntorc de fiecare dată când au ocazia.

Inspire Cluj: Cum ne reputem întoarce la artă?

Galeria Cluj Art: Primul pas este să vrei și să ai voința să cauți informația, pentru că, din păcate, sistemul educațional nu pune bază și pe științele umane. Totuși, au trecut 30 de ani, este timpul ca mentalitățile să se schimbe și să se adapteze la ceea ce trăim acum. Și asta se poate doar prin educație. De mici copiii sunt învățați că dacă știi matematică, fizică și chimie, o să ai succes în viața, iar muzică, pictura, desenul ar trebui să fie niște hobby-uri (în cel mai bun caz), nu ceva din care să trăiești. Tocmai din cauza asta este dificil să trăiești din artă în România, pentru că aplicăm principii vechi vremurilor noi. Am avut ocazia ca printre cei care au trecut pragul galeriei să se numere copii și tare mult ne-am bucurat când le vedem entuziasmul și patosul cu care doreau să afle mai multe despre artă. De aceea am organizat ateliere pentru aceștia în care artiștii profesioniști (Peter Elkan, Anca Cobzaru, Dan Vera) îi învățau despre cum se pot perfecționa în acest domeniu și am ajuns în momentul în care copilul nu mai voia să plece acasă de la noi. A fost o mare satisfacție pentru noi asta.

Inspire Cluj: Ce cuvinte vreți să ne transmiteți pe final?

Galeria Cluj Art: Dacă vedeți un potențial în copilul dumneavoastră în orice domeniu, nu îi tăiați aripile. Ajutați-l și sprijiniți-l să facă ceea ce îi place, pentru că avem nevoie de oameni care își fac profesia cu sufletul, și nu din obligație. Avem nevoie de oameni fericiți. Știm că atunci când te străduiești să faci ceva pentru comunitate mereu vor exista și persoane nemulțumite, dar până la urma asta e doar o dovadă a faptului că realizezi ceva. Iar aprecierile, zâmbetele, îmbrățișările, legăturile create, serile de brainstorming, sfaturile, criticile constructive și nu în ultimul rând, familia care s-a coagulat în sânul Cluj Art de-a lungul primului an de activitate sunt motivele pentru care suntem în fiecare zi motivați să ne depășim limitele. Găsiți ceea ce vă place și munciți la asta până când ajungeți la echilibrul și armonia perfecte în viața voastră! Și dacă credeți că noi putem să vă ajutăm să vă materializați pasiunea și visul, știți unde să ne găsiți. Suntem părți diferite ale aceluiași întreg, arta!

Un interviu de suflet, dezbateri pe teme de actualitate și ocazia prielnică de a ne lăsa învăluiți de artă. Pătrundeți, la fel ca noi, în universul artistic al familiei Cluj Art. Cu siguranță, pe buzele voastre, cum a fost și pe ale noastre, vor fi cuvintele: „Vom veni și data viitoare!”.

Redactat de Giurcanu Cristina-Elena