Cofeels – prima cafenea din Cluj-Napoca care oferă viziune persoanelor cu deficiențe de vedere

Cofeels - prima cafenea din Cluj-Napoca care oferă viziune persoanelor cu deficiențe de vedere

„𝐂𝐨𝐟𝐞𝐞𝐥𝐬 este mai mult decât o cafenea, Cofeels este locul în care îți poți începe ziua, poți lucra la un proiect, te poți întâlni cu prietenii sau partenerii de afacere și în același timp poți ajuta pe cineva fără prea mult efort în plus. Lucian Butnaru, fondatorul acestui proiect, știe ce înseamnă o dizabilitate de vedere, dar și ce înseamnă o cafea bună. A pornit de la dorința de a ajuta și de a împărtăși cu lumea pasiunea lui și a ajuns la Cofeels, care îmbină utilul cu plăcutul. Util, deoarece avem nevoie de mai multe acțiuni care să contribuie la o viață mai bună pentru persoanele cu dizabilități de vedere. Plăcut, deoarece cafeaua este ceva ce avem cu toții în comun.”

Aceasta este declarația de valoare a primei cafenele sociale din Cluj-Napoca – Cofeels – situată pe strada Gheorghe Șincai, numărul 9, care și-a deschis porțile în data de 24 iunie pentru toți cei care se autointitulează „coffee addict”. Ideea de poziționare de la care a plecat cafeneaua îi aparține lui Lucian Butnaru, un antreprenor social, care a reușit să-și materializeze visul odată cu deschiderea localului. Aceasta are 80% dintre angajați persoane cu dizabilități, iar banii obținuți din vânzările cafenelei vor fi redirecționați spre cauze sociale. Aici intervine forța comunității, care are puterea să producă îmbunătățiri în societate prin implicarea în activitățile sociale și comunitare. Ce frumos este să îți începi fiecare dimineață alături de cafeaua preferată și, în același timp, să știi că ai contribuit la o schimbare în mai bine a vieții cuiva!

Cofeels se află aproape de centrul Clujului: strada Gheorghe Șincai, numărul 9
Espressorul care prepară cafeaua Cofeels
Sursă: alexratoi.com

90% din profit este redirecționat unui scop social, astfel când achiziționezi un produs Cofeels devii parte dintr-o comunitate care micșorează distanța dintre realitate și un viitor mai ușor în ceea ce privește integrarea în societate a celor cu deficiențe de vedere. Cofeels a luat naștere în urma câștigării proiectului „Acceleratorul de întreprinderi sociale în Regiunea Nord-Est ID 127384”, implementat de Fundația „Alături de Voi”, România. Scopul fundației este să ajute la crearea unor întreprinderi sociale care să genereze locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități sau care provin din medii defavorizate. „La noi lucrează persoane cu dizabilităţi, dar asta nu fiindcă aşa am vrut, ci aşa s-a nimerit. Cumva ei au ajuns aici datorită priceperii lor. De exemplu, colega mea Livia Tiron organizează evenimente în cafenea şi are experienţă în acest job. Ea a organizat evenimente de tip Cina pe întuneric, la Cluj. Eu mi-am dorit să lucrez cu oameni care se pricep. Mai e şi colegul Mihai Artenie, cu care am rezonat şi am empatizat. Mihai îşi dorea foarte mult să lucreze în domeniul ăsta, dar el nu a îndrăznit să spună că e dispus să lucreze gratis, aşa că i-a fost şi mai greu”, spune Lucian Butnaru.

Echipa Cofeels
Sursă: alexratoi.com

Lucian povestește cum această cafenea a fost inspirată din serialul Friends, însă a adaptat-o în funcție de viziunea lui: „Visul meu a început în 2017 când l-am rugat pe tata să-mi cumpere un monitor mare, să mă uit şi eu la un serial despre colegii mei de facultate tot povesteau. E vorba de Friends. Şi uite aşa, în Friends era o cafenea unde personajele principale se apropiau tot mai mult şi deveneau din ce în ce mai buni prieteni. Așa s-a născut această idee, dar pentru că mi-am dorit să aduc o notă de autenticitate, am început, tot în același an, masterul de Economie Socială. Pentru mine, cafeaua atunci a devenit o pasiune și am vrut să fac o cafenea. Și toate lucrurile s-au concretizat foarte bine. Sunt recunoscător că am în jurul meu oameni așa frumoși care, voluntar, mi-au dat o mână de ajutor să fac proiectul de finanțare demn de podium! Planul de afaceri pentru Cofeels a câștigat locul 3 din 21 de câștigători!”

Lucian Butnaru, fondatorul Cofeels
Sursă: https://www.facebook.com/Cofeels.coffee/

De asemenea, și paharele „to go” au în spate o poveste inspirată dintr-o realitate care, din păcate, continuă să se repete: refuzul restaurantelor sau a altor locale din Cluj-Napoca  de a-i lăsa pe cei cu deficiențe de vedere înăuntru cu câinele ghid. Lucian, alături de un prieten de-ai lui, s-a lovit de această situație de nenumărate ori, având și el la rândul său o deficiență de vedere : „Poate că uneori avem momente când vrem să ajutăm, dar nu știm cum să o facem. Ca urmare, prin această cafenea socială vrem să oferim posibilitatea fiecărui om să contribuie la o lume mai bună. Pentru că fiecare om este o parte importantă din comunitate, fie că este tipic sau are o dizabilitate.”

Mesajul de conștientizare de pe paharele Cofeels „to go”
Sursă: https://www.facebook.com/Cofeels.coffee/

Așadar, dacă ești din Cluj sau treci prin oraș și vrei să pătrunzi în universul Cofeels și să afli mai multe detalii direct de la fondatorul cafenelei sau pur și simplu să savurezi o cafea pe gustul tău, cafeneaua este deschisă și te așteaptă să-i treci pragul de luni până vineri între orele 08:00 – 18:00, sâmbătă între 09:00 – 16:00, iar duminică între 10:00 – 16:00.

Redactat de Diana Boalcă

Un comentariu la „Cofeels – prima cafenea din Cluj-Napoca care oferă viziune persoanelor cu deficiențe de vedere

Comentariile sunt închise.