Aventurile unui cinefil – Reconectarea la marele ecran

Sursă: Unsplash

Fiecare dintre noi a adunat amintiri și experiențe atât pozitive, cât și negative în lunile pandemice. Una dintre amprentele negative pe care le-a lăsat pandemia atât asupra mea, cât și a multor cinefili, a fost reprezentată de închiderea cinematografelor. Cu siguranță există întotdeauna deschiderea rețelelor nelimitate de filme, documentare și seriale, cum sunt: Netflix sau HBO GO. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, acestea nu satisfac întru totul plăcerea de a mânca jumătate din punga de popcorn înaintea începerii filmului, urmărirea reclamelor și discuțiilor cu prietenii: „Poți să-mi dai și mie puțin nachos cu salsa?”.

Sursă: Unsplash

Curiozitatea mea a plecat de la întrebarea: De ce ne place atât de mult la cinema?

Pe 22 martie 1895 istoria a fost rescrisă odată cu apariția primei pelicule cinematografice. Și aici vorbim chiar de invenția fraților Auguste și Louis Lumière, care au creat filmul scurt „Workers Leaving the Lumière Factory”. Alte filme scurte și destul de cunoscute marca Lumière, s-au orientat către activitățile de bază ale omului, evenimentele normale prin care acesta trecea în viața de zi cu zi: „Horse Trick Riders,” „The Gardener,” „Blacksmiths,” „Baby’s Breakfast,” și „Jumping Onto the Blanket”. Acestea se pot găsi cu ușurință pe Youtube: 1895, Lumiere, Workers Leaving the Lumiere Factory (1895)

Puțin știau frații Lumière la acel moment, că după 126 de ani de la apariția peliculei lor, o întreagă industrie se va clădi în jurul vizualizării experiențelor umane: iubire, bătălii, crime, catastrofele naturale sau scenarii SF. Astfel, pentru prima dată, i s-a oferit omului oportunitatea să se deconecteze de la realitatea obositoare prin care trecea și să reconecteze la marele ecran. Prin intermediul implicării mai multor stimuli (cum ar fi: vizual, auditiv, gustativ etc.), acesta poate trăi pentru câteva zeci de minute o poveste sau sute de povești cuprinse într-o multitudine de filme, din genuri diverse. Poate trăi o experiență inedită și plăcută.

Iar, răspunsul la propria întrebare vine firesc: Și totul, în definitiv, constă în experiență.

O experiență care poate fi acum valorificată și mai mult, având în vedere că ne-a fost luată pentru o perioadă de timp. Publicația The Nation, evidenția în articolul „Movie Theaters Aren’t Dying—They’re Being Murdered”, că lucrurile nu sunt atât de roz precum par și cinematografele sunt aproape ucise fără voia lor de marile corporații care mizează pe rețelele de streaming. În acest scenariu parcă creionat de Agatha Christie, cel mai bun alibi este pandemia. Însă, chiar dacă în fața noastră se înfățișează o crimă, cinematografele nu vor muri prea curând. Pentru că oamenii încă așteaptă să regăsească scaunele comode de la cinema. Așteaptă să urmărească fiecare scenă derulată și, apoi, să o împărtășească cu prietenii.

Sursă: Unsplash

După ridicarea restricțiilor și dornică să urmăresc un film, am primit un mesaj de la prietena mea, Carina: „Nu vrei să mergem la cinema împreună? De mult timp nu am mai fost la un film la cineva. Nu contează ce rulează, doar să mergem.” Împreună am ales „The Marksman”, cu Liam Neeson, un film diferit de zona mea de confort cinematografică. După mult timp, am putut să urmăresc un film cap coadă, să fiu concentrată și prezentă doar cu gândul într-un singur punct – către marele ecran.  

Următoarea experiență de cinefil pe care vreau să o trăiesc, este cea de la Transilvania International Film Festival, sau TIFF, care a început pe data de 23 iulie 2021 și se va desfășura până pe data de 1 august 2021. Îmi doresc să văd și să simt ce a pregătit festivalul de film pentru pasionații de arta cinematografiei din Cluj, și nu numai. Să mă bucur de experiență și să adun noi idei pe care să le imortalizez în articolele mele. 

Surse de documentare:

Redactat de: Giurcanu Cristina-Elena