Prima platformă de audiobook-uri în limba română – Echo.ro

Echo.ro - prima platformă de audiobook-uri în limba română

În luna august a acestui an s-a lansat pe piața din România prima platformă cu audiobook-uri în limba română și engleză – Echo. Acum toți bibliofilii vor putea descoperi cărți dintr-o gamă vastă de domenii și le vor putea asculta conținutul cu ajutorul naratorilor, cum ar fi: Andi Vasluianu, Andrei Huțuleac, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Radu Paraschivescu, Corneliu Ulici, Andrei Pleșu și mulți alții. Este o inițiativă bine-venită în peisajul românesc, care poate contribui la creșterea apetitului pentru cărți și poate încuraja oamenii să ofere o șansă lecturii audio. Într-o eră în care timpul și informația sunt cele mai prețioase resurse, Echo le îmbină pe ambele în plaforma sa, astfel poți asculta o carte în timp ce conduci, ești în mijloacele de transport, faci curat, gătești, alergi sau, pur și simplu, vrei să petreci tu cu tine un timp de calitate. Poți să evadezi din cotidian cu o carte de ficțiune sau să îți îmbogățești cunoștințele într-un domeniu, ca mai apoi să fii cel sau cea mai interesant/ă de la masă. Pretty cool, huh?

Echo.ro este rezultatul muncii în echipă a fraților Ana și Radu Nicolau, inițiată la începutul anului 2020, când și-au dat seama că următorul pas în industria de carte este digitalizarea. Am stat de vorbă cu Radu despre inițiativa lor și despre realitatea „din teren” când vine vorba de banii alocați de români pentru cărți, iar perspectiva oferită de el este una optimistă raportată la publicul țintă.

Radu și Ana Nicolau, fondatorii platformei Echo.ro
Sursă: republica.ro

Inspire Now: Cine stă în spatele proiectului Echo.ro și cum a luat naștere această platformă? 

Radu Nicolau: Platforma a luat naștere la începutul anului trecut în urma unor discuții între mine și sora mea, fiecare dintre noi cu experiențe antreprenoriale din domeniul editorial, respectiv al tehnologiei. Nevoia principală care a stat la bază, atât a cititorilor, cât și a industriei, a fost de digitalizare și dezvoltare a unui nou obicei de consum pentru piața de carte, iar astfel ne-am dat seama că ideea unei platforme de audiobooks românești ar fi o oportunitate bună. De la stadiul de idee până la punerea ei în practică nu a mai durat mult și așa a apărut Echo. Astăzi, la mai bine de un an de la acea discuție teoretică, suntem fericiți să spunem că în spatele Echo este o echipă pasionată, cu experiență vastă și variată în mediul de business din România, motivată să dea voce cât mai multor cărți.

Inspire Now: Luând în considerare faptul că multe persoane sunt de părere că alături de o carte pe care o citesc fizic au o altfel de experiență, care ar fi motivele pentru care cineva ar asculta, și nu ar citi, o carte?

Radu Nicolau: Audiobook-urile nu sunt menite să înlocuiască cărțile fizice, ci să fie complementare. Fiecare persoană are o sumedenie de timpi morți pe care audiobook-urile le pot umple. Fie că vorbim de drumul către birou și înapoi spre casă, când gătim sau când facem curățenie, la ora de sport și așa mai departe. Toate aceste momente în care nu îți permiți să ții o carte în mână pot fi folosite că să asculți o carte audio. În acest fel te poți bucura de o lectură plăcută și relaxantă. Experiență unei cărți citite fizic este unică, într-adevăr, însă la fel este și experiență de a asculta o carte narată de profesioniști din lumea teatrului sau a radioului, precum Andi Vasluianu, Bogdan Șerban sau Andrei Huțuleac.  

Inspire Now: Considerați că pandemia a deschis apetitul românilor pentru audiobook-uri? În condițiile în care arta (teatru, concerte, expoziții și vernisaje) s-a mutat în online în timpul stării de urgență. 

Radu Nicolau: În pandemie a fost clar pentru mulți oameni, dar și pentru multe afaceri, cât de important este să ai prezență digitală, iar artiștii s-au văzut și ei nevoiți să își mute activitatea în online. Am văzut creșteri exponențiale, spre exemplu, în consumul și producția de podcast-uri, multe dintre ele cu participanți din scena culturală sau artistică. Audiobook-urile sunt un prilej foarte bun prin care oamenii pot fi aproape de artiștii pe care îi apreciază. De foarte multe ori, un ascultător de carte audio căruia i-a plăcut foarte tare naratorul va caută și alte cărți de la același narator și le va asculta chiar dacă titlul respectiv nu era primul pe lista lui. 

Inspire Now: Într-o societate în care o persoană cheltuie aproximativ 3 euro/an pe cărți, care ar fi motivele pentru care cineva s-ar abona la un serviciu de audiobook-uri în limba română?

Radu Nicolau: Suntem conștienți de minusurile și plusurile contextului în care am ales să dezvoltăm acest serviciu. Ne așteptăm ca primii utilizatori Echo să fie din rândurile celor mai pasionați de citit sau a celor care nu reușesc să citească cât și-ar dori, din motive de timp, iar pentru toți aceștia abonamentul Echo să fie o investiție într-o activitate care le face plăcere. În baza abonamentelor pe care utilizatorii le fac, noi punem la dispoziție audiobook-urile de care ei să se bucure, iar ei susțin autorii și naratorii preferați, dar și contribuie la creșterea și dezvoltarea pieței românești. Noi sperăm ca Echo să devină un punct de referință și să aibă o contribuție majoră în popularizarea cititului audio, lucru ce va ajuta la dezvoltarea pieței de carte în general.

Inspire Now: Care sunt genurile pe care cei interesați le vor putea găsi în aplicație?

Radu Nicolau: În aplicația Echo se pot găsi cărți audio pentru toate gusturile și vârstele. Începând de la cei mici care vor putea asculta povești celebre (precum basmele lui Petre Ispirescu sau poveștile lui Ion Creangă), până la thriller și mister, dezvoltare personală, memorii și jurnale, young adult, SF și așa mai departe. Indiferent de preferințe, vei găsi întotdeauna un audiobook care să îți stârnească interesul. Portofoliul strâns până acum în platforma Echo ne este foarte drag, iar promisiunea noastră către cititori este că vom continua să lucrăm ca să le aducem noutăți regulat, în fiecare săptămână.

Inspire Now: Primele 3 audiobook-uri care sunt un „must” și  pe care noi, cei din comunitatea Inspire Now, ar trebui să le ascultăm pe aplicația Echo? 

Radu Nicolau: E foarte greu de ales. Partenerii noștri – Publica, Trei, Curtea Veche, Nemira,  Niculescu, Humanitas, au ales niște titluri foarte bune pe care să le aducă în format audio pentru prima dată în limba română. „Începe cu de ce”, de exemplu, e cartea lui Simon Sinek, unul dintre cei mai vizionați speakeri ai seriilor TED Talks din toate timpurile. „Exaltare”, a lui Ted Chiang, e un vârf al genului SF din lista de lecturi recomandate de Barack Obama. „Prietena mea genială”, de Elena Ferrante, e o poveste prin care ajungi să te pierzi în Italia postbelică împreună cu două bune prietene. Și, cu îngăduința dumneavoastră, am să mai recomand încă 3, pentru că sunt atâtea minunate – „Mai târziu” a lui Stephen King, „Limbajul corpului” de Isabelle Duvernois și „Tată bogat, tată sărac” de Robert Kiyosaki. Primul audiobook este din partea Echo, deci oricine îl poate asculta gratuit pe echo.ro.

Redactat de Diana Boalcă