O scurtă intercursiune din spatele artei digitale clujene: Rue Atelier

O scurtă intercursiune din spatele artei digitale clujene: Rue Atelier

Internetul la nivel internațional a fost copleșit împreună cu utilizatorii acestuia de fenomenul NFT-urilor, fenomen strict legat de arta digitală, tipologie de care auzim din ce în ce mai des odată cu dezvoltarea tehnologiei. Arta digitală în timpurile noastre nu mai prezintă un secret sau o divizie necunoscută învelită în mister și numeroase întrebări. Arta digitală prezintă un tip de artă care se realizează cu ajutorul gadgeturilor acompaniate de un program pentru arta digitală.

Nu e niciun secret faptul ca în viața clujeană am dat în ultimul timp de numeroase activității care sa îi includă și pe cei în pas cu tehnologia, vorbind de o perspectivă vizuală și artistică. Ne-am întâlnit cu aceasta substanță a artei contemporane pe stradă, în galeriile clujene, în medii cu valoare instituțională ridicată, așadar nu ne este greu să-i deosebim și pe social media.

În spatele culorilor, formelor, umbrelor și poveștilor exprimate în tonuri calde și romantice o găsim pe Alina, creierul ingenios și creativ din spatele “Rue Atelier”. Un jurnal digital unde Alina alege să împărtășească cu urmăritorii ei bucăți din ea, din întâmplările de zi cu zi transformate prin ajutorul tabletei grafice.

Am cunoscut-o pe Alina prin intermediul rețelelor de socializare în perioada de izolare, perioada în care rar ne despărțim de telefon, ar fi fost și greu să nu o observ. Mai înainte de toate am văzut caracterele îmbujorate pe un fundal bombonistic, iar mai apoi când am stat de vorbă cu Alina mi-am dat seama că ceea ce face o reprezintă în totalitate. Plăcerea pentru creație a avut-o din totdeauna, atrasă de arta digitală a ajuns să transforme pasiunea în job. Alegerea față de arta digitală în defavoarea celei tradiționale a fost ușor de făcut, Alina ne povestea cum a ajuns la arta digitală prin intermediul pasiunii ei față de fotografie: “Probabil pentru că la început o foloseam în proiecte legate de fotografie. Îmi era mai ușor să integrez cele doua modalități de lucru.”

Intercursiunea din spatele artei digitale clujene face referire la mai mult decât personajul prezent în social media, mai mult decât operele prezentate pe Instagram, reflectarea la aspectele tehnice, la relația dintre Alina și opera de artă sunt de fapt ceea ce aduce artistul în lumina reflectoarelor.

Inspire Now: Ce folosești pentru realizarea operelor digitale?

Alina – RUE Atelier: Lucrez în Photoshop, e singurul program în care am reușit să transpun exact ce doresc în ilustrațiile mele. Cred că mai am încă lucruri de învățat însă nu cred că aș schimba ceva neapărat la el. Am mai încercat și Corel însă vectorii nu cred ca sunt potrivite pentru stilul meu.

Inspire Now: De unde-ti iei inspirația pentru propriile tale opere? Ce crezi ca te-a influențat de-a lungul timpului pentru realizarea acestor opere?

Alina – RUE Atelier: Mă inspir din ce se întâmplă în viața de zi cu zi și încerc să creez un fel de realitate idealizată. Cred că m-au influențat ilustratorii în general, mă fac să vreau să imi îmbunătățesc abilitățile, să explorez subiecte noi.

Inspire Now: Ce ai învățat în tot acest timp de când realizezi opere digitale?

Alina – RUE Atelier: Am învățat că tot timpul mai e ceva de învățat.

Inspire Now: Care sunt pașii prin care realizezi operele? Cu ce începi?

Alina – RUE Atelier: Totul începe cu o idee. Apoi urmează schița, paleta de culori și multe ore de lucru.

Inspire Now: Cum ai ajuns la stilul acesta de ilustrație?

Alina – RUE Atelier: Nu aș putea spune că am un stil foarte definit. Cred că se dezvoltă natural pe măsură ce continui să ilustrez. Deocamdată nu simt neapărat că am ajuns la o formă finală a felului meu de a ilustra.

Inspire Now: Cum crezi că este văzută arta digitala în România? Ce crezi despre acest fapt?

Alina – RUE Atelier: Sunt și oameni care nu o încadrează ca artă și sunt și mulți care o apreciază. Depinde pe cine întrebi și cărui public te adresezi. Cred că e o nișă destul de strânsă momentan. Dacă sunt oameni interesați să afle mai multe cu siguranța, odată ce începi sa explorezi domeniul, realizezi cât de vastă e cu adevărat.

Pe Alina o găsim pe Instagram sub denumirea de @rue.atelier și pe site-ul ei personal: www.rueatelier.ro unde găsim numeroase produse semnate Rue Atelier, prin achiziționarea acestora putem susține atât arta digitală cât și dorința Alinei de a transforma Rue Atelier în jobul ideal.

Redactat de: Moldovan Gabriela-Iulia