Simularea Parlamentului European – ”Generația schimbării: Tinerii și puterea votului în Uniunea Europeană”

În perioada 13-19 mai, tineri din întreaga țară se vor reuni pentru a participa la Simularea Parlamentului European, proiect organizat de Societatea Studenților Europeniști (SSE), o organizație non-guvernamentală studențească, apolitică și non-partizană, ce acționează sub auspiciile Facultății de Studii Europene.

Ce este Simularea Parlamentului European?

Simularea Parlamentului European, sau pe scurt SimPE, este un proiect național, cu specific educațional, aflat la cea de a XIV-a ediție, ce are ca scop implicarea și familiarizarea tinerilor cu procesul democratic european, oferindu-le oportunitatea de a înțelege și experimenta modul în care funcționează Parlamentul European.

Prin intermediul SimPE, participanții vor avea șansa de a prelua rolurile deputaților europeni și de a aborda provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană în prezent. Această experiență interactivă le va permite să își dezvolte abilitățile de dezbatere, negociere și luare a deciziilor, oferindu-le o perspectivă valoroasă asupra procesului legislativ european. Scopul principal al acestei simulări este de a promova înțelegerea profundă a valorilor europene, a principiilor democratice și a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Cum participi?

Timp de o săptămână, fiecare participant va reprezenta o țară din UE, un grup politic (precum: Renew Europe, PPE, S&D, sau ECR) și va dezbate în cadrul unei comisii specifice Parlamentului European, precum: ENVI (Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară), CULT (Cultură și Educație), FEMM (Drepturile femeilor și Egalitatea de gen) sau AFET (Afaceri Externe). 

Pentru a participa trebuie să se achite (în două tranșe) o taxă a cărei valoare diferă în funcție de necesitatea cazării în Cluj-Napoca pe perioada proiectului. Astfel, acestea sunt în felul următor: 150 de lei pentru participanții care necesită cazare în Cluj-Napoca, 90 de lei pentru cei care nu necesită cazare și 50 de lei pentru studenții Facultății de Studii Europene. Taxa include mese, coffee breaks, acces la activitățile de networking și welcome kit-ul de europarlamentar, pentru ca participanții să se bucure de proiect în adevăratul sens al cuvântului. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre acest aspect, consultă paginile noastre de Instagram (@simpe_oficial) și Facebook (Simularea Parlamentului European).

Astfel, în Anul Alegerilor Europarlamentare, ai oportunitatea să îți dezvolți abilitățile de dezbatere, leadership și team-work, participând la Simularea Parlamentului European. 

Te poți înscrie completând formularul disponibil până pe data de 21.04.2024. SimPE îți oferă șansa de a te pune în pielea unui europarlamentar pentru a te bucura de o experiență cu totul unică!

Sursă: comunicat de presă