Design-ul: artă sau business? – interviu cu Szabó Linda

Inspire Cluj:     Spune-ne câteva cuvinte despre tine. Cum te-ai descrie ca persoană?

Mă numesc Szabo Linda, am 27 de ani și sunt o persoană foarte activă. Îmi place să încerc lucruri cât mai diverse, cum ar fi să merg la cățărat, la teatru, la alergat, la cursuri de dans renascentist… Sunt pasionată de tot ce înseamnă artă, de la fotografie până la diferite stiluri de dansuri, arte plastice și arhitectură. Terminând un liceu cu profil real, pot să spun că sunt o persoană cu picioarele pe pământ, gândindu-mă cum aș putea îmbunătăți business-ul propriu, ce noutăți aș putea introduce, ca și cum aș avea cronograful ceasului mereu în minte. 

Inspire Cluj:   În ce fel simți că ți-a influențat personalitatea activitatea profesională?

Simt că m-am dezvoltat foarte mult de când mi-am început activitatea profesională, deoarece trebuia să învăț multe lucruri tehnice și care țin de antreprenoriat, pot să zic că mi-am dezvoltat și viziunea artistică, pentru că toate experiențele prin care am trecut mi-au deschis ochii. 

Inspire Cluj:    Acum cât timp ți-ai început activitatea de designer?

Acum 5 ani am început activitatea, când m-am înscris prima dată la târgul ”Cluj Design days” și atunci m-am gândit mai serios să dezvolt brand-ul meu. 

Inspire Cluj:    A fost ceva plănuit minuțios sau a pornit dintr-un hobby spontan?

Ideea cu carnețelele mi-a venit foarte spontan, dar încă din copilărie simțeam o conexiune interesantă cu hârtia.

Inspire Cluj:     Înainte de a avea afacerea ta, ai mai avut și alte job-uri în domeniu?

Deja la master am început să îmi construiesc brand-ul și de aceea nu m-am angajat în altă parte. Mi-am dedicat timpul și energia acestui proiect. 

Inspire Cluj:     Dacă ar fi să alegi între design-ul vestimentar și ilustrațiile grafice, pe care ai păstra-o?

N-aș putea să renunț la una dintre cele două variante. Simt că mai am încă multe idei neexploatate, pe care mi-aș dori să le pun în practică și trebuie să recunosc că ambele domenii mă caracterizează. 

Inspire Cluj:   De unde te inspiri pentru noile creații?

În ultima perioadă, mă gândesc să creez haine cât mai conscious, folosind materiale și accesorii naturale și să găsesc niște soluții creative, care să se încadreze în această categorie, cu un grad de risipire cât mai scăzut și tipare care se pot transforma în forme geometrice, dar ținând cont de formele corpului. Cam asta este direcția care mă inspiră și mă pune pe gânduri. 

Inspire Cluj:       Care este scopul tău ca artist?

Ca artist, îmi doresc să creez haine long-living, care se pot purta și acum, dar și peste 5 ani, cu o estetică care să se potrivească unei varietăți de forme corporale, iar la carnețele îmi propun să realizez modele de ilustrații care să aibă efect pozitiv asupra persoanei căreia îi aparține, adică un zâmbet, gând frumos atunci când privește respectivul produs. 

Inspire Cluj:     Există vreo personalitate pe care o consideri modelul tău în acest moment?

Nu am neapărat un model, dar sunt creatori de modă care mă inspiră să devin tot mai bună în ceea ce fac.

Inspire Cluj:   Te-ai îndoit vreodată de tine, atunci când erai la început de drum? Ce te-a ajutat să treci peste aceste momente?

Nu m-am îndoit niciodată, fiindcă am primit niște feedback-uri care mi-au dat de înțeles că ceea ce fac are rost. Poate că am avut și momente mai rele, dar în ziua următoare mi-a venit o idee nouă și am continuat lucrul. 

Inspire Cluj:   Spune-ne te rog cum arată o zi din viața ta.

După ce mă trezesc, primul lucru pe care îl fac este un mic dejun, apoi beau o cană de cafea și mă gândesc ce postări aș putea face cu produsele mele și după ce realizez postarea mă apuc de comenzi. Dacă trebuie să fac ilustrații personalizate, încep cu ele, dacă nu, atunci fac carnețelele cu modelele mele. Dacă totuși nu lucrez la carnețele, mă gândesc la noi modele de design vestimentar sau accesorii, cum ar fi sacoșe sau genți, dar mai am și zile când trebuie să predau produse și atunci timpul trece cu întâlniri sau când caut inspirație, mă duc la librării și răsfoiesc cărți, deci am zile foarte, foarte variate.

Inspire Cluj:    Se întâmplă să ai o viziune despre un anumit produs și după ce îl realizezi să nu fii mulțumită?

Da, se întâmplă să nu iasă produsul așa cum mi-am imaginat, dar de cele mai multe ori se poate modifica și la final și eu sunt mulțumită. Uneori chiar iese și mai bine decât mi-am propus!

Inspire Cluj:  Am văzut că ai participat în repetate rânduri la târguri de design. Cum a fost experiența de a interacționa cu vizitatorii? Ai încercat să obții feedback live?

Contează mult feedback-ul vizitatorilor și, din fericire, de multe ori fără să întreb îmi zic sau văd pe fața lor zâmbetul apărut după ce au interacționat cu produsele mele. Îmi place mult să discut cu ei, să văd dacă ar schimba ceva, pentru că eu creez pentru ei, nu pentru mine.

Inspire Cluj:   Cum ai descrie viața de freelancer? Care ți se par cele mai mari provocări? Dar avantaje?

Ca freelancer, e destul de dificil să îți menții fluxul de vânzări, dar nu e imposibil. Cu creativitate, întotdeauna reușești. Avantajul cel mai mare e că tu îți faci programul.

Inspire Cluj:  Să fii tânără antreprenoare în domeniul artei trebuie să fie solicitant, dar foarte rewarding. Având în vedere că ești un model pentru noua generație de designeri, ce sfat le-ai da acum, când sunt la început de drum?

Sfatul meu este să pornească pe drumul acesta dacă pasiunea este reală și simt că pot să ofere lumii ceva în plus. Trebuie să fie deschiși la schimbare permanent. Dacă îți place ce faci, sigur reușești în viață!

Inspire Cluj:   Dacă ai putea să călătorești în timp și să o iei de la început, ce ai face diferit?

Dacă ar fi să o iau de la început, aș merge la un brand celebru să fac practică. În rest sunt mulțumită de felul în care mi-am crescut brand-ul.

Inspire Cluj:    Cum te-a afectat situația actuală, de când cu pandemia?

La început credeam că trebuie să mă opresc cu producția, dar după câteva zile mi-am dat seama că trebuie să trec pe varianta online și așa o să scap cu bine. Chiar așa s-a întâmplat! Pe de altă parte, am reușit să studiez o tehnică nouă, pe care deja am folosit-o la noile sacoșe. O să le public în curând. 

Inspire Cluj:   Bănuiesc că ai deja conturat un plan pentru viitorul apropiat. Ne poți dezvălui ce îi pregătești publicului tău?

Aș dori să lansez o colecție nouă toamnă-iarnă, iar la carnețele, aș vrea să fac un site, unde să mă găsească mai ușor publicul. În rest, o să lansez noile sacoșe la care am lucrat în timpul pandemiei și mai am câteva surprize pregătite, pe care o să le poată vedea lumea la târguri sau pe social media.

Inspire Cluj:   Unde te găsim in 2020? Vei participa la vreun eveniment? 

Da, o să particip la târgul RoCreator în iulie și poate ne vedem și la Galeria de stil luna viitoare.