”Eu cred că inspirația nu există” – Florina Cușmir

”Eu cred că inspirația nu există. Mi-am dat seama că motivația de a începe să lucrez e cea mai importantă”, afirmă pictorița Florina Cușmir.

Inspire Now: Cum te-ai descrie în trei cuvinte? 

Florina Cușmir: Agitată, creativă, încăpățânată.

Inspire Now: Cu ce te ocupi în viața de zi cu zi? 

F.C.: Zilele unei săptămâni din viața mea se tot repetă, adică fac aceleași câteva lucruri și destul de rar îmi permit să pierd timpul plimbându-mă sau relaxându-mă. Zilnic încerc să învăț concepte noi și fac diverse cursuri în domeniul marketingului și PR-ului, lucrez ca freelance copywriter și content creator și pictez. Iar pentru că activitățile și pasiunile mele nu mă obligă să fac activități fizice sau sa ies foarte mult din casa, a început să îmi placă ciclismul, ca modalitate de a ma menține în formă și conectată cu natura.

Inspire Now: Cam cât timp îți ocupă zilnic arta, sub orice formă? 

F.C.: Aș putea spune 24/7,pentru că orice aș face, mă conduce spre arta. Spre exemplu dacă vreau sa scriu un text, sau sa gândesc o strategie de PR, trebuie sa fiu creativă, să ies din zona de confort, să gândesc non-conformist. Nu doar pictura îmi solicită creativitatea, ci și restul activităților. Însă strict legat de pictură, investesc zilnic în medie 2-3 ore. Sunt zile în care nu pictez deloc, nu fac nici măcar o schiță, iar zile în care doar cu asta ma ocup. Depinde mult de prioritățile zilnice. 

Inspire Now: Ne poți explica de unde îți iei inspirația pentru pictat?

F.C.: Eu cred că inspirația nu există. Au fost momente în parcursul meu artistic în care pur și simplu așteptam să apară inspirația și nu se întâmpla nimic. Mi-am dat seama că motivația de a începe să lucrez e cea mai importantă, deoarece, dacă încep să lucrez, e imposibil să nu reușesc. Așadar, inspirația, în cazul meu, nu e o muză exterioară reprezentată de o ființă sau concept oniric, ci propria motivație de a mă autodepăși, de a-mi cunoaște calitățile și limitele. Dar dacă vorbim despre inspirație ca motiv predominant în picturile mele, pot spune că trupul feminin și arta expresivității nudității feminine sunt mai mult decât inspirație, le-aș intitula obsesii. 

Inspire Now: Am văzut că ai participat la evenimentul ” AiA la Sat”. Cum a fost pentru tine, ca artist, experiența? 

F.C.: AiA la sat s-a bazat pe un concept foarte interesant, de a conecta diferite tipuri de artiști cu natura și vizitatorii expoziției. A fost o experiență unică, deoarece au venit foarte mulți oameni care erau încântați de picturile și stilul meu și acest lucru m-a ajutat să îmi validez munca. Am cunoscut alți artiști din domenii conexe și în puținele ore am reușit sa ne conectăm și să încropim scheletele unor viitoare proiecte împreună. Organizatorii nu s-au așteptat la un asemenea succes și sincer nici eu nu m-am așteptat să cunosc oameni atât de pasionați de artă, încât vizitau expozițiile cu umbrele, prin ploaie. 

Inspire Now: Cum se îmbină munca pe care o faci în calitate de PR cu activitățile tale artistice? 

F.C.: Sincer, se îmbină foarte bine, reușesc să găsesc un echilibru și să le fac să devină interdependente, din moment ce lucrez singură la strategiile mele de promovare în calitate de artist. Întotdeauna când învăț ceva nou, încerc să îi găsesc o conexiune cu ce știu deja și să le fac să ruleze împreună. 

Inspire Now: Care a fost punctul în care ai decis să îți urmezi această pasiune – pictura? 

F.C.: Momentul în care am început să pictez a fost la finalul liceului, chiar înainte să intru la facultate. N-am știut că voi duce pictura la un nivel atât de înalt, așa că mă bucuram doar să fac niște schițe. Însă singurele schițe pe care le faceam erau legate de anatomie și expresii faciale. Cred că de la început a existat aceasta obsesie pentru limbajul trupului și diverse moduri prin care feminitatea poate fi reprezentată în pictură. Nu mi-a plăcut niciodată să mă inspir din operele altor mari artiști, nu mi-a plăcut să mi se zică ca greșesc, sau să fiu criticată, pentru ca arta e o exprimare a ceea ce sunt eu și a ceea ce pot eu cu adevărat sa fac, exprimare care nu are termen de comparație și nu poate fi subiect de critica. Aceasta a fost si motivul pentru care nu am luat în calcul înscrierea la vreo facultate de artă. Pictura e libertatea pe care mi-o permit in această societate conservatoare. 🙂 

Inspire Now: A existat în evoluția ta o persoană marcantă, care te-a determinat să treci peste dificultăți? 

F.C.: Da, prietenul meu și părinții. Nu a existat o persoană anume, ci tot timpul am vrut să ma înconjor de persoane care să ma motiveze, care să fie pasionate de ceea ce fac, pentru a-mi inspira oarecum și mie acest fel de a trăi. Încă nu am fost nevoită să trec peste dificultăți foarte mari, dar când se va întâmpla, știu sigur că mă voi putea baza pe prietenul meu și cei apropiați. 

Inspire Now: Ai întâmpinat, de-a lungul timpului, obstacole care să te facă să te gândești pentru un moment că poate… ar fi mai ușor să renunți la visul tău? 

F.C.: Da, mereu apar unele obstacole, atât interioare, cât și exterioare. Eu nu am prea întâmpinat obstacole exterioare, dar am avut multe momente în care mă gândeam că ar fi ușor să renunț la pictură pentru a mă concentra mai mult pe PR sau poezie, deoarece scriu poezie de la 12 ani. Dar numai gândul că n-aș mai face artă, mi-a șters această idee din cap. Am renunțat în schimb la scris poezie, cel puțin pentru o perioadă, însă chiar dacă scriu rar, reușesc să scriu mai bine și intens, deoarece se adună multe idei care rămân nespuse. 

Inspire Now: Dacă da, ce te-a făcut să depășești acea etapă? 

F.C.: Cred ca propria motivație de a nu renunța la o pasiune care a apărut brusc. Chiar nu știu cum a apărut, dar mă bucur că face parte din viața mea. Bunicul meu a fost pictor, iconograf, și probabil mi-a inspirat gena, dar nu mi-am imaginat niciodată până acum trei ani că pictura va deveni o parte din mine și că voi ajunge să împărtășesc și cu alții aceasta. 

Inspire Now: Care este mesajul pe care îl transmiți tinerilor artiști din România? 

F.C.: România este o țară care nu oferă foarte multe oportunități cultural – artistice, dar îi sfătuiesc pe tineri să se agațe de orice oportunitate apare și să iasă in evidență, să expună, să fie mândri de ceea ce mintea lor poate să exprime și să nu se închidă într-un turn de fildeș. Cercetarea pentru licența mea s-a bazat tocmai pe influenta social media în parcursul carierei unui artist contemporan și am studiat impactul atât de mare pe care îl are vizibilitatea pentru cariera unui artist. Asadar, sfătuiesc toți tinerii artiști să pună accent și pe o identitate online, pe expunere și vizibilitate, deoarece foarte multe cariere de succes și colaborări s-au născut așa. 

Inspire Now: Ce simți atunci când pictezi? 

F.C.: Atunci când pictez mă simt un creator al universului pe care îl construiesc în atelierul meu. Simt că am o responsabilitate pentru creația finită și simt foarte multă asumare. Din acest motiv nu semnez cu vreun pseudonim și nu ascund vreo pictură doar pentru că nu se încadrează în normele morale ale societății în care trăiesc. Mereu mă identific cu ceea ce pictez și mă regăsesc în totalitate. 

Copywriter și content creator, Florina plănuiește să îmbine pictura cu PR-ul cultural și să deschidă o firmă care să se ocupe cu promovarea tinerilor artiști din diferite sectoare, în special pictura, atât pe social media, cât și prin organizarea de evenimente culturale. ” Sunt atâtea idei și cunosc atât de mulți artiști din domenii conexe și oameni dispuși să investească timp într – un asemenea proiect, încât ar fi păcat să nu încerc” ne mărturisește artista. 

Pe Florina Cușmir o puteți găsi activă pe Instagram și Facebook:

https://www.instagram.com/cusmir_florina_art/ 
Cușmir Florina – Art – Home

Autor: Cosmina Maria Hrițuc