Interviu cu Badea Neaoș – 6 tineri care și-au început prima afacere

Interviu cu Badea Neaoș - 6 tineri care și-au început prima afacere

La o margine de sat, s-au întâlnit nepoții neaoși și curiosul satului. Din vorbă în vorbă, pe o bancă șubredă, ne-am împărtășit opinii, dureri și nevorbite de-ale tinerilor. Într-un scurt interviu, dedicat comunității Inspire Cluj, am cuprins misiunea lor care să vă inspire și care să demonstreze că #sepoate și la noi.

Inspire Cluj: Al cui este acest Badea Neaoș și ce vrea să transmită în vremurile moderne?

Badea Neaoș: Badea Neaoș e al nostru, al tuturor. Cu toții merităm să știm ce a fost înaintea noastră pe meleagurile astea, ce a mai rămas din ce a fost și cum să ne raportăm la trecut.

Badea vrea să transmită o idee simplă: să nu uităm. Să nu uităm de unde ne tragem, unde ne sunt buncii, cum au trăit și cum decurgea viața lor. Vrea să aducă povești și tricouri cu simboluri minimaliste românești ca oamenii să simtă din nou că aparțin unei povești mai mari.

A, și vrea să învețe cum să fie și el cool și în ton cu ce se întâmplă astăzi.

Inspire Cluj: Cine sunt nepoții care-i duc moștenirea mai departe?

Badea Neaoș: Nepoții lui Badea pot fi împărțiți în funcție de mai multe criterii: sunt 3 feciori și 3 mândruțe, 3 moldoveni și 3 ardeleni, 3 cu condeiul și 3 cu desenatul. Oricare ar fi împărțeala ei tot aceeași sunt: Miruna, Edi, Vlad, Eve, Georgi și Paul. Toți 6 studenți la aceeași facultate, prieteni de nădedje și mai nou și asociați în povestea lui Badea.

Inspire Cluj: Ce v-a inspirat să porniți la drum alături de Badea?

Badea Neaoș: Ca să fim sinceri, inspirația inițială a fost un proiect de facultate. Aveam de făcut un brief de publicitate în care puteam să alegem un brand existent sau să creăm noi unul. Fiind 6 minți creative și puțin extra, ne-am gândit să avem brandul nostru. Evident, ideea inițială era mult diferită de ceea ce am ajuns să facem acum.

A pornit de la o simplă observație, anume că hainele tradiționale încep să fie iar la modă, exceptând pentru grupul țintă format din tineri. Și ne-am gândit ce fain ar fi să facem ceva și pentru tineri. Ceva mai minimalist, care să fie cool și să aibă și un mesaj. Ideea de tricouri brodate cu simboluri

românești aduse în minimalism și de a duce povești mai departe a venit mult mai târziu. 5 dintre noi avem rădăcini la țară și dacă mă întrebați pe mine cred că mereu am avut drag de așa ceva. Doar că ne trebuia ceva catalizator care să scoată totul la iveală. Dragul ăsta de a aduna și de a spune povești și de a crea fel de fel de modele pentru tricouri nu ar fi fost scos la lumină dacă nu era Badea.

Inspire Cluj: Unde vă găsiți motivația în momentele de cumpănă?

Badea Neaoș: Unii în alții și împreună chiar în Badea. Nimic nu a fost frumos și perfect din prima. Am avut foarte multe momente în care ne-am gândit că poate nu e acum momentul sau că nu suntem pregătiți. Dar cumva mereu a fost măcar unul dintre noi cu un optimism destul de debordant încât să ni-l transmită și nouă. E mult mai ușor să treci prin lucrurile grele când mai ai pe cineva alături. Acum ne găsim motivația și în oamenii care ne urmăresc. Ne-am luat un angajament față de ei și deci oricât de greu ar merge lucrurile, știm că sunt oameni care cred în noi și față de care am făcut o promisiune direct sau indirect. Și atunci o luăm de la capăt, ne încurajăm unii pe alții și începem să găsim soluții.

Inspire Cluj: Credeți că tinerii s-au îndepărtat de tradiții?

Badea Neaoș: Credem că așa i-a dus viața. Așa ne dusese și pe noi. Suntem cu toții ocupați cu foarte multe alte lucruri. Să iasă ceva din noi, să avem prieteni, o carieră, să o ducem bine în viață. Știm și noi că toată ideea de tradiții nu se găsește printre priorități, ceea ce e complet normal. Noi nu venim cu nici o reformă. Venim cu ceva plăcut de citit, ceva frumos și calitativ de purtat, toate astea venind cu un mesaj comun, acela că avem toți un loc de unde ne tragem și să încercăm să ne mai amintim de el din când în când. Tinerilor le trebuie ideea de comunitate și le trebuie informație livrată într-un mod personal și creativ. Și asta încercăm noi să facem.

Inspire Cluj: Cum ne-am putea întoarce apropia din nou de suflul tradițiilor și al satului?

Badea Neaoș: Prin a urmări ce face Badea. Prin a mai întreba bătrânii sau bunicii ce mai fac și cum mai sunt. Poate să ne spună și o poveste. Să mai vedem vreo poză veche și să întrebăm ce era acolo. Să nu lăsăm să se piardă rețeta bunicii de gogoși sau lucrurile de valoare pe care le are în casă. Să mai mergem așa, la întâmplare, în vreun sat din împrejurimi. Să mai citim câte un autor român sau câte o legendă românească. Știm că lucrurile acestea necesită timp, tocmai de aceea noi încercăm să facilităm procesul. De aceea vă aducem nu doar tricouri ci și povești, tradiții, obiceiuri și toate cele.

Image

Inspire Cluj: Pe final de cuvântare, ce mesaj ați vrea să le transmiteți cititorilor Inspire Cluj?

Badea Neaoș: Că dacă vor neapărat să facă ceva, se poate. Dacă au vreun vis acolo într-un colț al inimii, să-l urmărească. Zi de zi, cu pași mici. Să se înconjoare de oameni care îi susțin și care i-ar ridica când ar avea moralul la pământ și să meargă cu încredere înainte. Și așa, am mers pe poteci diferite, dar cu pasiunea în suflet pentru a schimba ceva în peisajul românesc.

Giurcanu Cristina-Elena

Un comentariu la „Interviu cu Badea Neaoș – 6 tineri care și-au început prima afacere

  1. E frumos ce faceti, e foarte educativ, sa nu renuntati, trebuie sa ajunga mesajul vostru la cat mai multi copii si adolescenti care nu au de unde cunoaste cum au trsit bunicii si strabunicii nostri. FELICITARI!!!

Comentariile sunt închise.