Anca Broască este o tânără bucovineancă de 23 de ani plină de energie pozitivă și imaginație, cu un public pe canalul ei de YouTube de aproximativ 430.000 și pe Instagram aproximativ 320.000 de urmăritori.
Primul videoclip a fost urcat pe YouTube încă din 2012, moment care a marcat primul pas în viitoarea ei carieră în domeniul vlogging-ului. Evident, ca oricine și ca orice alt domeniu, a întâmpinat și ea greutăți în drumul ei spre succes, dar cu multă muncă și cu determinarea de care a dat dovadă de nenumărate ori în toate aparițiile ei online, aceasta a continuat să facă ceea ce îi place și rezultatele sunt pe măsură: viitorul sună din ce în ce mai bine.
A terminat liceul la profilul Matematică Informatică dar cea mai bună alegere a făcut-o când a ales facultatea de Comunicare și relații publice pe care ulterior a și absolvit-o. Cred că ne putem da seama și singuri că a făcut o alegere potrivită, prin felul în care se afișează în online în prezent și după evoluția continuă în care se află.
Am rugat-o să ne povestească și să ne inspire puțin cu experiențele și trăirile ei ca vlogger începător care era acum câțiva ani.
Inspire Now: Cum a început totul? Care a fost click-ul tău pentru a te apuca de YouTube?
Anca Broască: Eu mereu am fost pasionată de tot ce ţine de exprimarea prin artă şi mi-a plăcut să experimentez cu diferite metode de exprimare. În acelaşi timp, eram foarte timidă şi molcuţă în situaţii sociale şi fie îmi era foarte greu să mă exprim în diferite situaţii, fie oamenii se băgau mereu peste mine şi nu mă băgau în seamă – aşa că vlogging-ul a părut cea mai bună idee în momentul respectiv. Ţin minte că eram în vacanţa de vară dintre gimnaziu şi liceu, stăteam mult în casă şi voiam o metodă prin care să îmi exteriorizez creativ gândurile, dar prin care să şi comunic cu ceilalţi, şi aşa nu doar să îmi găsesc oameni care să fie pe aceeaşi lungime de undă cu mine, cât şi să reuşesc eu să ies din cochilia mea şi să nu mai fiu aşa de timidă. M-a ajutat enorm.
Inspire Now: Știm că ești și erai o fire destul de emotivă. Cum ai trecut peste această dificultate astfel încât să poți filma primele videoclipuri?
Anca Broască: Emotivitatea mea la vremea respectivă consta în faptul că îmi păsa de părerile celorlalţi şi îmi era frică să greşesc. Mare greşeală. Ştiu că filmasem de două ori o încercare a primului clip, în secret faţă de toată lumea şi nu mi-au plăcut deloc. Câteva luni mai târziu, mi-am scris un script cuvânt cu cuvânt, am filmat şi am editat. Am stat o săptămână cu clipul pe privat că îmi era frică de reacţii. L-am arătat unei prietene de la vremea respectivă, căreia i-a plăcut mult şi mi-a dat imboldul să îl fac public. Am primit reacţii pozitive de la mai mulţi oameni decât mă aşteptam şi am simţit că trebuie să continui.
Inspire Now: Poți să ne povestești pe scurt prima ta experiență la un eveniment cu youtuberii? La cât timp după ce ți-ai început cariera de creator de conținut s-a întâmplat? Ce sentimente ai avut?Cum a fost atmosfera pentru tine?
Anca Broască: Hmm, au fost multe şi fiecare a avut diferenţele lui. Eu am început să fac clipuri în 2012 şi am avut prima interacţiune face to face cu câţiva youtuberi în 2015. Însă, primul eveniment mare la care am participat eu a fost în 2016. Am fost invitaţi de o organizaţie din Timişoara să participăm la un proiect numit ZIR – zece inventatori români şi să facem şi partea de educaţie atât în online – prin material video, cât şi în offline – printr-o conferinţă. Au fost Selly, Maximilian Ioan, Ilie, Anne Marie de la Vlogul de Marţi, Curiosity Land şi mulţi alţii. Partea faină a fost că pe lângă proiect, a fost curiozitatea şi prietenia care s-a format între noi. Făceam colaborări între noi de plăcere, făceam farse prin hotel, într-una din zile am stat treji să vedem răsăritul de pe hotel. Sunt lucruri din astea mărunte care nu se văd neapărat în online şi de care sunt super recunoscătoare.
La întrebarea: “care sunt 3 cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat din toată activitatea ta în online de până acum? De ce?”, Anca a răspuns că: “cred că sunt şi cele trei valori pe care le-am îmbrăţişat pe parcurs şi după care mă ghidez atât în activitatea din online, cât şi în viaţă: autenticitate, disciplină şi pasiune”. Noi suntem de asemenea pe aceeași lungime de undă cu ea. Voi ce părere aveți?
Așa cum spuneam mai sus, ca oricine, în orice domeniu activează sau e la început de drum, și Anca a întâmpinat probleme în drumul ei spre success.
Inspire Now: Ai avut momente când te-ai gândit să te oprești din vlogging? Ce te-a convins să continui?
Anca Broască: Clar. Au fost câteva ori. Prima dată a fost la mijlocul lui 2017 când am avut un burnout urât din cauza vlogului, În vara anului respectiv am avut şi un canal secundar unde postam daily vlogs, şi pe lângă asta, timp de o lună îmi dădusem challenge-ul să postez zilnic clipuri de entertainment pe canalul principal. Mi-am dat seama pe la jumătatea lunii respective că nu îmi aduce deloc bucurie, că am conţinut robotic şi că am epuizat toate ideile bune. M-am învinuit pe mine pentru asta şi mă gândeam serios să pun punct. Două săptămâni am dispărut de pe YouTube şi m-am gândit ce să fac, după care am revenit cu mai puţin content, dar mai calitativ. Un al doilea episod l-am avut la începutul lui 2019, când am făcut switch-ul de la ItsAnca la Anca Broască. ItsAnca avea în principiu content pentru copii şi pre-adolescenţi, content din care, o dată cu creşterea mea în vârstă, am uitat să ies. Am încercat să forţez atunci creşterea în vârstă a publicului meu ţintă şi am pierdut mult. Nici nu pot să zic că mai rezonam foarte mult cu conceptul de vlogging în sine. Aşa că am rărit postările şi mai tare, postând ceea ce îmi place mie şi începând să iau în serios şi celelalte reţele de socializare: am început să fiu mai activă pe Instagram, pe podcast şi pe Tiktok şi să îmi adun comunităţi acolo, lăsând YouTube-ul ca pe un hobby. Acum, reţeaua principală pe care activez este Instagram. Din când în când postez şi clipuri acolo.
La întrebarea “Ce sfaturi le dai celor care își doresc să înceapă o posibilă carieră în vlogging?”, Anca Broască a spus că: “Să fie autentici – să se arate pe internet aşa cum sunt ei şi să nu încerce să imite pe altcineva sau să fie altcineva doar pentru că „dă bine” sau pentru că „asta face mai multe vizionări”. Să facă asta pentru că le place, să se documenteze, să înveţe constant şi să îşi stârnească partea creativă, şi foarte important să fie organizaţi şi disciplinaţi.”
Inspire Now: Ce te inspiră zi de zi să aduci conținut nou publicului tău atât pe canalul tău de YouTube cât și pe celelalte rețele de socializare?
Anca Broască: Acum încerc tot timpul să transmit ceva. Nu pun o poză doar aşa, ca să vadă lumea că încă exist, că în 2019 o perioadă doar aşa puneam vloguri şi poze. După cum am zis (de prea multe ori mai sus), autenticitatea este una din principalele valori pe care o promovez urmăritorilor mei. Vorbesc despre încredere în sine, despre ieşitul din zona de confort şi iubirea de sine. Caut să aduc informaţii care să fie valoroase pentru publicul meu şi fac genul de content pe care l-aş urmări eu. Mă inspir De la un timp mi s-au alăturat foarte mulţi liceeni şi studenţi care mă urmăresc, chiar şi mămici îmi scriu din când în când.
Inspire Now: Cum ai făcut și faci față hate-ului?
Anca Broască: Gradual şi treptat. În liceu am primit mult hate, mai ales de la colegii de clasă, care mă dobora foarte tare. Am învăţat să mă concentrez pe reacţiile pozitive în defavoarea celor negative şi în acelaşi timp am început să îmi văd valoarea. În loc să gândesc „of, de ce nu le sunt pe plac oamenilor ăstora care nu mă suportă?” am început să gândesc „ce mă bucur că sunt pe plac oamenilor care mă apreciază”. Hate-ul a devenit irelevant atunci pentru mine.
La sfârșit, am rugat-o să ne transmit ceva atât nouă, echipa Inspire cât și vouă, dragilor noștri urmăritori. Răspunsul ei a fost simplu dar zicem noi, de efect: “Mult spor în tot ce faceţi şi nu uitaţi să fiţi autentici!” Îi mulțumim încă o dată Ancăi că a acceptat acest interviu, sper că v-a inspirat și pe voi cum ne-a inspirat și pe noi.
Autor: Ema Gavriluță