Meditația este un exercițiu mental care antrenează atenția și abilitatea de a te ancora în prezent. Scopul ei este de a găsi un echilibru între sentimentele și gândurile care apar în viața de zi cu zi și modul în care reacționăm la ele.
Ce este meditația?
Probabil majoritatea ne-am întrebat la un moment dat ce este meditația. Ei bine, din experiența personală pot spune că meditația poate fi considerată un mod de viață care te învață arta consistenței. Abilitatea de a fi consistent poate fi considerată o superputere în ceea ce privește viața cotidiană, deoarece ne motivează să ne atingem țelurile. Meditația înseamnă să îți transformi mintea astfel încât să trăiești cât mai bine posibil. Scopul acestei practici nu este de a te transforma într-o nouă persoană, ci să te învețe să privești lucrurile dintr-o perspectivă nouă, să te înțelegi mai bine atât pe tine, cât și pe cei din jurul tău. De asemenea, rolul meditației este să te ajute să trăiești în prezent, să te bucuri de fiecare clipă și să te concentrezi asupra lucrurilor pe care le faci fără ca mintea ta să zboare în altă parte.
De ce să încerci?
O multitudine de studii arată că meditația aduce un număr semnificativ de beneficii care au potențialul de a aduce schimbări majore în ceea ce privește: anxietatea, stresul, controlul emoțiilor, acceptarea propriei persoane, dar și multe altele.
Meditația te ajută să dormi mai bine
Dacă ai dificultăți în ceea ce privește somnul și te confrunți constant cu nopțile albe, meditația este soluția perfectă, deoarece te poate ajuta să adormi mai rapid și de asemenea îmbunătățește calitatea somnului. Dacă ți se întâmplă des să te trezești mai obosit decât erai cu o seară înainte, atunci meditația este pentru tine.
Meditația îmbunătățește abilitatea de concentrare
Scopul principal al meditației este de a-ți concentra mintea asupra unui singur lucru, iar potrivit studiilor efectuate de Universitatea Harvard, mintea noastră se pierde în gânduri 47% din timp. Simplul fapt că revenim constant asupra respirației în timp ce medităm antrenează creierul să revină asupra lucrurilor importante și în momentele în care ne pierdem concentrarea în timp ce lucrăm. Pe scurt, dacă lucrezi la un proiect și dintr-o dată ești distras de un SMS sau o nouă postare pe Instagram, îți va fi mult mai ușor să revii la ceea ce făceai înainte și nu vei pierde ore în șir uitându-te la diferite videoclipuri cu pisici.
Cum să începi?
Ca să poți medita, trebuie întâi să înveți cum să faci acest lucru. Începe cu sesiuni scurte, de câteva minute, iar treptat vei putea ajunge la sesiuni de 15-20 de minute, chiar și ore de meditație neîntreruptă. Pentru început, trebuie să stai într-o poziție confortabilă, de preferat pe un scaun cu spătar. Stai drept, cu tălpile lipite de podea și concentrează-te asupra respirației. Începe cu inhalări adânci, iar apoi întoarce-te la respirație normală. Fii atent la corpul tău în timp ce respiri și încearcă să te concentrezi asupra acestor lucruri. Închide ochii și continuă să te focusezi asupra lor. Probabil, mintea ta va zbura în altă parte destul de repede, dar asta nu este o problemă, ești abia la început! Treptat, vei învăța să te concentrezi doar asupra corpului, respirației și minții tale, făcând abstracție de zgomotele din jurul tău. Acesta este doar un mic intro în ceea ce privește meditația, dar dacă ești interesat să ai această experiență și dorești să afli mai multe, aplicații precum Mauna, Headspace și Calm te vor ghida pas cu pas în arta meditației.
Autor: Miruna Macsim
Un comentariu la „Descoperă liniștea interioară”
Foarte interesant! De mult timp mi-am tot spus ca voi incepe sa meditez. Poate ca Miruna a reusit sa ma convinga!
Comentariile sunt închise.