Voluntar Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj – Interviu cu Beatrice Fertea

Voluntar Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj Interviu cu Beatrice Fertea

Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj este o instituție guvernamentală care se ocupă cu toate cazurile care țin de sănătatea publică a comunității clujene. În noul context pandemic, organizația a pus la punct o subdizie specială, mai exact un call center care se axează strict pe problemele legate de virusul COVID-19. Astfel, de luni până vineri, în intervalul 8 – 16, oamenii au la dispoziție numărul de telefon 021.414.44.64care nu este un număr pentru urgențe medicale, care să ofere mai multe informații legate de virus. 

Pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, 69 – 71, își face cale Beatrice Fertea către sediul instituției. Într-o sală de 100 de metri pătrați, unde au voie să stea numai 10 persoane, ea își începe munca de voluntar la DSP Cluj.

Studentă în anul III, în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Beatrice a fost determinată de o dorință interioară de a-i ajuta pe cei din jur și, în urma unei postări ale celor de la Beard Brothers, ea s-a decis să-și investească timpul liber în call-center-ul special al celor de la DSP Cluj.

Noi am stat de vorbă cu Beatrice pentru a descoperi mai multe despre munca unui voluntar în perioada pandemiei și cum se simte să pună o cărămidă la evoluția comunității din care face parte.

Inspire Now: Beatrice, spune-ne mai multe despre tine. Cine ești, unde studiezi și ce-ți place să faci în timpul liber?

Beatrice: În primul rând, bună și mulțumesc din inimă că te-ai gândit la mine pentru acest interviu. Sunt o simplă studentă, în ultimul an, la FSPAC. Cred că dacă mă întrebai ce îmi place să fac înainte de toată treaba asta, nu exista aproape nicio activitate care să aibă loc în casă pe listă. Dar așa, de cam un an de zile, am (re)dezvoltat o pasiune pentru a scrie și în special, pentru a citi o sumedenie de cărți care să mă ajute să mă înțeleg mai bine. Îmi place mult și să fac sport mai nou, dar cred că a venit mult și ca un răspuns pentru context, pentru că sala e unul dintre puținele locuri unde mai „avem voie” să mergem.

Inspire Now: Traversăm vremuri delicate și cu numeroase restricții care nu ne mai permit să fim la fel de activi, mai ales în domenii cum este cel al voluntariatului. Ce te-a motivat să devii voluntar în perioada pandemiei?

Beatrice: Cred că, cu toții am văzut îmbulzeala de știri false, de teorii ale conspirației, de idei care mai de care pe care oamenii le susțin încă și știi din capul locului că nu ai nici măcar cu cine să ai o conversație, bazată pe argumente. Aș putea să îți spun că am simțit că îmi e menit mie să ajut oamenii sau cine știe ce dulcegării, dar adevărul e că am găsit o oportunitate de a ajuta la informarea corectă a oamenilor, o cale de a simți că fac ceva să îi susțin pe cei din primele linii, care, pe lângă că își dau duhul deja de mai bine de un an, mai sunt nevoiți și să se confrunte cu inconștiența asta virală, bazată pe dezinformare. De asemenea, proiectul e propus de cei de la Beard Brothers, pe care îi urmăresc și admir extrem de mult pentru tot ajutorul pe care îl oferă necontenit societății. Am fost influențată și de partea asta.

Inspire Now: De ce te-ai orientat către Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj?

Beatrice: Sincer îți spun, eu nu m-am orientat către nimic, doar spre a găsi o cale de a ajuta, de a face ceva. Am început prin luna noiembrie, dacă țin bine minte, cei de la BB au avut o postare în care explicau că ei ajută la DSP și că au nevoie de voluntari. Le-am dat imediat mesaj, după care am fost contactată pentru un interviu telefonic și am început. În principiu, mi-a fost explicat că acolo ne vom desfășura activitatea, așa că pot spune că DSP m-a ales pe mine, nu invers. În orice caz, întreaga experiență mi-a deschis ochii cu privire la volumul de muncă pe care doctorii de acolo trebuie să îl înfrunte zi de zi, iar și dacă aș avea puterea să îmi schimb alegerea, tot acolo aș dori să ajung. Doamnele doctor cu care lucrăm sunt mai mult decât eroine, vorbim de niște femei absolut minunate, care renunță la sine pentru a-i ajuta pe ceilalți.

Inspire Now: Care au fost sarcinile pe care a trebuit să le îndeplinești?

Beatrice: În principiu, noi, în calitate de voluntari, avem două sarcini principale, din care derivă altele micuțe pe lângă. Rolul nostru este, întâi, să oferim informații corecte, actualizate, valide celor care ne contactează cu întrebări sau situații legate de COVID-19. Fie că nu cunosc bine termenii introduși recent în vocabularul colectiv sau doresc lămuriri în legătură cu știri pe care le aud, noi putem să îi ajutăm. Există și instanțe în care suntem întrebați de anumite afirmații care au apărut în știri false, cum îți spuneam mai sus, și chiar mă bucură oamenii care aleg să se informeze în loc să creadă tot ceea ce se află în media. A doua situație în care putem ajuta oamenii este în cazul în care aceștia sunt confirmați pozitiv. Noi îi sunăm, sau ei ne sună, și începem o anchetă epidemiologică, care ne permite să punem toți contacții direcți în carantină și astfel să evităm împrăștierea virusului între grupuri de oameni. Acestea din urmă sunt, pe cât de interesante, pe atât de frustrante uneori, considerând că fiecare om are temperamentul lui.

Inspire Now: Având în vedere atât aspectele pozitive, cât și cele negative, ți s-a părut dificilă activitatea pe care ai avut-o de făcut?

Beatrice: Nu, în niciun caz nu aș putea spune că e o activitate dificilă. Este, oricum, solicitantă din punct de vedere emoțional, cel puțin pentru mine. Am rezistat fără să plâng o singură zi, dar în a doua zi de voluntariat, am primit un telefon care mi-a frânt inima. Chiar la început, nu aveam permisiunea să facem foarte multe lucruri din poziția de voluntari, așă că m-am simțit nepunticioasă și a trebui să mă descarc. Din punct de vedere fizic, este o nimica toată, ba mai mult, această activitate m-a ajutat să creez structură în viața mea, care lipsea cu totalitate.

Inspire Now: După ce-ți închei ziua, cu ce gând pleci de la Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj?

Beatrice: Zilele astea, plec cu un sentiment de împăcare, poate chiar fericire. S-au creat legături între noi deja, fie voluntari, fie coordonatori, simt că pot fi eu însămi și în momentele moarte, avem conversații antrenante în jurul oricărui subiect. Pe lângă că am reușit să îmi îndeplinesc scopul inițial, consider că mi-am făcut și prieteni printre participanți și mereu e o plăcere să merg la voluntariat, pentru că știu că, indiferent de atitudinea celor de cealaltă parte a telefonului, am un back-up în oamenii din încăpere.

Inspire Now: Fiind o tănâră implicată, cât de importantă este contribuția fiecăruia în comunitatea din care facem parte?

Beatrice: Acum știu că fiecare individ are un rol mult mai important decât am crede oricare dintre noi. Sunt conștientă că trăim într-o societate individualistă, dar acum mai mult ca niciodată îmi doresc să facem ceva ca să schimbăm asta. Dacă societatea ar fi o casă, ar ajunge câte o cărămidă din partea fiecăruia ca să creăm ceva frumos și trainic. Trebuie să înțelegem asta, și cât mai curând.

Inspire Now: Cum te simți după ce îi ajuți de cei din jurul tău?

Beatrice: După cum ți-am zis, nu am intrat neapărat în această acțiune de voluntariat pentru a-i ajuta pe alții, ci ca să îmi manageriez eu mai bine frustrările. Cred cu tărie că nu ar trebui să simțim nimic special după ce ajutăm, să o facem atât de mult încât să devină o obișnuiță, un tipar social pe care fiecare să îl urmeze. Evident că nu am ajuns până în punctul ăla, dar simt o bucurie când reușesc să ajut oamenii, indiferent dacă în cadrul acestui proiect sau nu, mai ales dacă am impresia că am avut un impact real asupra lor.

Inspire Now: Pe final, ce mesaj vrei să le transmiți cititorilor Inspire Cluj?

Beatrice: Aș vrea să îi rog, cât de frumos pot eu, să respecte regulile impuse. Știu că pare că nu se mai termină pandemia, dar credeți-mă, dacă fiecare ar aduce cărămida lui, dacă fiecare am sta cuminți acasă când trebuie, am putea ieși atât de repede din această situație. Ah, și să vă implicați mereu, oriunde și oricum puteți în activități de voluntariat! Cred că cele mai bune lucruri în viață ne sunt oferite când nu le așteptăm, și câteodată, sentimentele și senzațiile de care o sa aveți parte o să fie cea mai bună dintre răsplăți.

3 sfaturi cu care să rămâi de la Beatrice, în urma acestui interviu:

  1. Poți fi și tu eroul unui erou: Doamnele doctor cu care lucrăm sunt mai mult decât eroine, vorbim de niște femei absolut minunate, care renunță la sine pentru a-i ajuta pe ceilalți.
  2. O singură cărămidă este de ajuns pentru a produce o schimare: Dacă societatea ar fi o casă, ar ajunge câte o cărămidă din partea fiecăruia ca să creăm ceva frumos și trainic.
  3. Implicarea constantă aduce beneficii când nu te aștepți: Să vă implicați mereu, oriunde și oricum puteți în activități de voluntariat! Cred că cele mai bune lucruri în viață ne sunt oferite când nu le așteptăm, și câteodată, sentimentele și senzațiile de care o sa aveți parte o să fie cea mai bună dintre răsplăți.

Giurcanu Cristina-Elena