O altfel de școală – Interviu cu Asociația Beard Brothers despre noul lor proiect

O altfel de școală - Interviu cu Asociația Beard Brothers despre noul lor proiect

Un gest oricât de mic te poate transforma în eroul unui om aflat în nevoie. De mai bine de 7 ani, Asociația Beard Brothers adună o mână de oameni motivați pentru a sprijini comunitatea clujeană. Aceștia stabilesc și duc la bun sfârșit campanii umanitare, 13 până în prezent și vor mai urma, care demonstrează că poți face oricând o schimbare, totul este să-ți dorești și să-ți pui în aplicare planul alături de oamenii potriviți. Astfel, urmăresc să devină puterea exemplului pentru pulsul clujean.

Noi am stat la o vorbă virtuală cu bărboșii pentru a descoperi ce le-a turat inima pentru a ajunge unde sunt astăzi, care a fost o parte dintre proiectele lor marcante, cum le-a afectat pandemia activitatea și ce ne pregătesc pentru viitor.

Inspire Now: Beard Brothers este unul dintre cele mai vizibile și active ONG-uri din spațiul clujean. Spuneți-ne unde și când a început cu adevărat povestea voastră?

Beard Brothers: Povestea a început în 2013. Eram un grup mic de prieteni/colegi de lucru care mai în glumă, mai în serios, am vrut să facem voluntariatul altfel, fără să știm cu ce se mănâncă domeniul ăsta. Am fost foarte surprinși că, abia ce ne făcusem o pagină de Facebook, am realizat și primul apel public. La momentul respectiv, scopul era să strângem haine pentru un azil de bătrâni. S-au anunțat zeci de persoane care voiau să se implice și să doneze. În pași mici, am început o serie de campanii, fiecare având drept scop să aibă un impact cât mai mare în societate și să beneficieze cât mai multe persoane. Iar, în prezent, avem 12 campanii mari finalizate și zeci de campanii satelit.

Inspire Now: ONG-ul se remarcă prin acțiunile cu caracter umanitar și prin faptul că demonstrează că nimic nu este imposibil când o mână de oameni se adună pentru un obiectiv comun. Ce proiecte notabile ați realizat până în prezent și cum și-au pus acestea amprenta asupra voastră?

Beard Brothers: Fiecare proiect crește odată cu noi. Treptat, începem să avem sprijin tot mai mare din partea comunității și, proporțional, proiectele devin tot mai ambițioase. Ca un scurt rezumat, în 2014 am avut o strângere de fonduri (Beard on For Eduard) în care am strâns 3.354 euro, Eduard fiind diagnosticat cu o formă agresivă de tumoare osoasă Sarcom Ewing.

În 2015, am avut cea de-a 8-a campanie (The Beard Mobile), în care am strâns 15.157 euro pentru a achiziționa o mașină care are rolul de taxi-comunitar. Aceasta facilitează transportul gratuit persoanelor cu dizabilități, serviciu care a crescut în timp, iar în prezent avem 2 mașini care fac curse regulat.

Campania cu numărul 11 (Paint the Future) a fost printre cele mai grele de până acum, ea având că scop renovarea etajului 2 al Clinicii Pediatrice III din Cluj-Napoca, secție care se afla într-o stare foarte avansată de deteriorare. Valoarea proiectului a ajuns la 55.000 euro.

Ultima campanie (1.12 Wheels for Life) a avut ca scop achiziționarea a 2 ambulanțe pentru SMURD Cluj. Inițial, am targetat să luăm doar una, dar pe parcursul proiectului ne-am ambiționat mai tare și am făcut tot posibilul să o luăm și pe a 2-a. Campania a pornit după ce am aflat că întreaga flotă de ambulanțe din Cluj a trecut cu mult peste cei 5 ani în care pot funcționa la nivel optim.

Inspire Now: Pandemia a venit cu numeroase provocări cărora a trebuit să le facem față. În ce măsură v-a afectat perioada pandemică activitatea pe care o desfășurați?

Beard Brothers: Stilul nostru de a funcționa era, și încă este, unul foarte interactiv. Facem evenimente în care suntem prezenți în număr cât de mare. De asemenea, colaboratorii noștri se implică direct de cele mai multe ori și asta creează o mare parte din vibe-ul Asociației.

Pandemia a pus frână acestor tipuri de evenimente, la care se adaugă faptul că o proporție mare din componența Beard Brothers sunt studenți și, pentru moment, s-au mutat în orașele natale. Ne-am reinventat, am susținut pe cât de mult am putut cadrele medicale și instituțiile în perioada de lockdown. De asemenea, din 9 noiembrie am deschis un centru de voluntariat care să vină în ajutorul Call Center-ului din cadrul Direcției de Sănătate Publică, unde, în prezent, avem zilnic câte 20-40 de voluntari care vin prin rotație. Împreună cu medicii DSP, preluăm zilnic sute de apeluri.

Inspire Now: Am aflat că demarați în prezent un proiect de realizare a unei școli, numit și Școala Beard Brothers. Povestiți-ne mai multe despre proiect și care sunt așteptările voastre de la el?

Beard Brothers: BB School este pe departe cel mai ambițios proiect al nostru, dar stă la baza motto-ului asociației, mai exact, că prin tot ce facem vrem să schimbăm mentalități, iar educația este cheia în acest aspect.

Școala va fi una de meserii, care o să deservească atât persoanele din medii defavorizate, cât și cele care au nevoie de reconversie profesională. Din experiența personală și a fiecăruia, știm cât de greu este să găsești oameni care să fie specializați în diverse meserii (ex: tâmplari, instalatori, electricieni, zugravi etc.), iar asta pornește de la faptul că sunt foarte puține școli în care meseriile sunt prezentate ca ceva atrăgător, în special pentru un tânăr de 17-18 ani care, din păcate, alege să meargă într-o altă țară sau alege o facultate de care încă nu este convins că este ceea ce își dorește. În aceeași măsură, există persoane care vor să profeseze în domenii noi.

Inspire Now: Cu siguranță, există anumite motive pentru care v-ați orientat către realizarea unei școli. Care ar fi câteva motive din spatele realizării Școlii Beard Brothers?

Beard Brothers: Bazele unei societăți sănătoase stă în educație. De asemenea, precum am prezentat mai devreme, ca să schimbi mentalități, trebuie să dai un exemplu direct. Școală BB va fi locul unde, pe lângă meseriile predate, participanții vor avea parte de un mediu social în care vor putea să crească, să pună întrebări, să fie ascultați și să se poată inspira din tot ce se întâmplă acolo.

Inspire Now: Pentru oamenii care își doresc să vă ajute, cum pot face acest lucru și unde pot afla mai multe despre voi?

Beard Brothers: Oricine vrea să ajute sau să se implice în proiectele pe care le avem în desfășurare, poate să ne găsească în mediul online :

Facebook: Beard Brothers
Site: beard-brothers.ro

Inspire Now: Ce proiecte v-ați mai setat pentru anul 2021?

Beard Brothers: 2021 este în continuare un an dificil și imprevizibil. Campania 13 (BB School) este în derulare și aici o să meargă cea mai mare parte a eforturilor noastre. Ca proiecte satelit, vom continua să ajutăm în cadrul Call Center-ului DSP. Avem în plan să donăm 14 tablete pentru Școala Gimnazială Centru de Resurse și Documentare privind Educația Integrată, tablete care vin cu cartele incluse și destinate pentru elevi din mediul rural care vor continua școala online. De asemenea, am donat de curând 10 congelatoare mobile care vin în sprijinul IGSU Cluj pentru transportul vaccinurilor și urmează să îi ajutăm pe cei de la SMURD cu două ecografe portabile, ele fiind necesare în deplasări.

Inspire Now: Pe final, ce sfat vreți să le transmiteți cititorilor Inspire Now?

Beard Brothers: În special, pentru perioada grea prin care trecem, să ia fiecare măsuri suplimentare în a avea grijă de sănătatea lor și a celor din jur. Iar, ca un sfat venit după 8 ani de voluntariat, să fie siguri că orice gest sau ajutor, oricât de mic, ar putea fi singurul ajutor pe care persoana în cauză o să îl primească și, la rândul ei, creează un precent pe care și alții îl vor urma.

Dacă vreți să le susțineți cauzele și să sprijiniți bunătatea pe care o investesc în proiectele lor umanitare, puteți să donați la urnele electronice din magazinile Auchan, pe website-ul lor sau să le achiziționai merch-ul care îi ajută să-și continue activitatea.

Redactat de Giurcanu Cristina-Elena