Cum să învingi procrastinarea?

Cum să învingi procrastinarea

După o analiză atentă am ajuns la concluzia că noul meu scop pe anul acesta este să fac tot ce îmi stă în putință să mă dezvolt atât pe plan personal, cât și profesional, încercând să împărtășesc cu voi ideile, informațiile, dar și experiențele mele, în speranța că vă vor ajuta chiar și în cea mai mică măsură. 

Ca toată lumea de altfel, mi-am propus și eu să fac niște schimbări majore anul acesta, printre care și focusarea intensă asupra cursurilor și examenelor, care parcă stau după un colț, râzând de mine știind că o să le pic. Mi-am spus că încep să citesc toate cursurile, să iau notițe și tot tacâmul…nu s-a întâmplat așa. În prima zi m-am trezit la prânz și am luat înțeleapta decizie de a da o șansă seriei Harry Potter. Mi-am continuat ziua uitându-mă la respectivele filme, iar apoi am continuat să le binge-uiesc până le-am dat gata. Morala poveștii? Am irosit aproape 20 de ore uitându-mă la filme în loc să fac ce trebuia. Astfel am ajuns la concluzia că așa nu se mai poate și am început să fac puțină cercetare în domeniul procrastinării. Tot ce pot spune este că ceea ce am aflat a funcționat perfect pentru mine. 

Fără să mai bat câmpii legat de cât de lipsită de productivitate am fost până acum, voi intra direct în subiect. 

Ce este, de fapt, procrastinarea? 

Înainte de a te opri din a procrastina, este important să înțelegi ce este procrastinarea. Cuvântul vine din latinescul procrastinatus, unde pro înseamnă înainte și crastinus înseamnă de mâine. Pe scurt, etimologia cuvântului merge pe același principiu ca și zicala Totul începe de luni. Mai exact, procrastinarea înseamnă amânarea începerii unei sarcini sau activități, până când termenul limită se apropie sau este depășit. 

Deși este deseori confundată cu acești termeni, a procrastina nu înseamnă nici lene și nici relaxare. Comparativ cu persoanele leneșe, noi, adepții procrastinării, ne dorim să ne apucăm de lucru doar că, din diverse motive, nu o putem face, iar așa numita relaxare este, de fapt, foarte stresantă. 

Cum să lupți împotriva procrastinării? 

To do list

O multitudine de studii arată că listele au un efect considerabil asupra productivității și aduc o mulțime de beneficii. Dacă îți dorești să îți organizezi ziua mai bine și să nu uiți de anumite sarcini/activități, atunci listele nu trebuie să lipsească din viața ta. În plus, vei experimenta sentimentul de satisfacție pe tot parcursul zilei în momentul în care bifezi câte o activitate. Este important să îți notezi țelurile într-un mod clar și realist. Citește 5 capitole din carte sună mult mai bine decât Citește cartea.

Tehnica Pomodoro 

Pomodoro este o tehnică care ajută la creșterea nivelului de concentrare si se bazează pe sesiuni de lucru de 25 de minute. Tot ce trebuie să faci este să urmezi următorii pași:

  • Alege-ți un task;
  • Pornește un cronometru și setează-l la 25 de minute;
  • Lucrează până expiră timpul;
  • Ia o pauză de 5 minute;
  • După 4 sesiuni Pomodoro, ia o pauză de 15-30 de minute. 

Durata sesiunilor poate varia în funcție de fiecare persoană, dar indiferent că sunt 25 de minute sau mai mult, cel mai important este să lași deoparte orice te-ar putea distrage. Din proprie experiență îți pot spune că sesiunea de Instagram/Netflix de după este mult mai satisfăcătoare când știi că ai avut o zi productivă.

Adevărul este că probabil nu vom scăpa niciodată de tendința de a procrastina. Cu toate acestea, metodele existente ne pun la dispoziție niște soluții concrete astfel încât să ne fie mai ușor în lupta cu procrastinarea. Tehnica Pomodoro și crearea unei liste sunt cele care au funcționat cel mai bine pentru mine. Încearcă-le și tu! Deși pare greu, chiar imposibil, te vei adapta la acest nou stil de viață mai repede decât ți-ai putea imagina.

Redactat de Miruna Macsim