„Nu știu. Mi se pare că nu mai merge nimic în viața mea. N-am un job stabil. Încă nu am banii mei. De abia mă descurc să plătesc chiria. Simt că nu am niciun prieten uneori. Mi se pare că am eșuat cu tot. Mă simt a nimănui și cred că oamenilor le-ar fi mult mai bine fără mine.” Te-ai regăsit în aceste rânduri? Dacă da, această scurtă introducere din episodul „#caseta5: DEPRIMARE ȘI DEPRESIE” surprinde o mică parte din gândurile și trăirile care ne-au încercat pe fiecare în ultima perioadă.
Caseta face parte din seria audio „În ritmul meu”, care a debutat la începutul pandemiei. Inițiatoarea proiectului Alexandra Țipțer, alături de o echipă de oameni pasionați, psihologi și persoane deschise să-și destăinuie experiențele personale, și-au propus prin fiecare casetă să ajute oamenii să fie mult mai conștienți de ceea ce li se întâmplă și să învețe cum să lucreze mult mai bine cu ei.
„Fiecare are propriul ritm de creștere și nu e nimic greșit în asta.”, ne-a mărturisit Alexandra. Iar noi am fost curioși să vedem evoluția proiectului de la început și până în prezent, planurile de viitor și cum și-a pus acesta amprenta asupra comunității de ascultători.
Inspire Now: Prima tangență cu proiectul „În ritmul meu” a fost prin intermediul unei postări făcute de ASPR (Asociația Studenților Psihologi din România), în care vă promovau una dintre casete. Din acel moment, v-am luat cu mine în călătoria autocunoașterii. Dar, pentru oamenii care nu au reușit încă să între în contact cu voi, ce reprezintă inițiativa „În ritmul meu” și de unde a pornit povestea voastră?
În ritmul meu: „În ritmul meu” a început din dorința de a mă întoarce puțin în timp pentru a cunoaște și înțelege varianta mea mai mică și mai ascunsă. Pe când eram adolescentă, nu știam (și nu voiam) să vorbesc despre lucrurile pe care le simțeam. Uram să fiu vulnerabilă. Am negat mult timp bucăți din mine sau le-am ascuns undeva în paginile unui jurnal pe care îl țineam atunci. Când am început să cresc, lucrurile au devenit și mai confuze – simțeam cum mă transform într-un adult speriat, evitant, și nu înțelegeam de ce.
Ideea de a face un proiect despre sănătate mintală a venit tocmai din dorința de a începe să vorbim mai mult despre felul în care ne simțim, fără să ne mai ascundem sau să ne ignorăm. Mi-am dorit să contribui puțin la normalizarea discuțiilor despre sănătatea noastră emoțională. Și am pornit cu gândul că un este exercițiu prin care învăț să mă cunosc mai bine și prin care mă pot apropia de mine.
Am gândit fiecare episod sub formă de casetă, iar în fiecare vorbim despre o temă (stimă de sine scăzută, perfecționism, depresie, anxietate, eșec, rușine, imagine corporală, sindromul impostorului, teama de abandon, limite etc.). Iar, la finalul fiecăreia putem regăsi tehnici din partea psihologilor care să ne ajute să lucrăm și să ne îmbunătățim relația pe care o avem cu noi.
I-am spus „În ritmul meu” pentru că fiecare dintre noi avem propriul ritm de a crește și de a ne înțelege emoțiile și comportamentele (și nu e nimic greșit în asta). Eu sunt Alexandra Țipțer și sunt reporter la început de drum. Scriu despre sănătate mintală din anul III de facultate, când am hotărât să-mi dau licența pe anxietate socială. Am ales să merg în direcția asta, pentru că, din nou, aveam o perioadă în care nu înțelegeam ce e cu mine și mă simțeam epuizată. Cumva, proiectul audio a venit ca o continuare a ceea ce făceam.
Inspire Now: Cu siguranță stă foarte multă muncă în spatele creării casetelor. Cele mai scurte au în medie 14 minute, iar cele mai lungi aproape 30. Cine sunt oamenii care au investit timp și resurse pentru realizarea fiecărei casete?
În ritmul meu: Procesul prin care se realizează o casetă este următorul:
Pasul 1: Aleg tema;
Pasul 2: Caut psihologi care ar putea să mă ajute să înțeleg mai bine subiectul;
Pasul 3: Caut personajele care să se potrivească temei și care ar vrea să ne povestească despre felul în care se simt;
Pasul 4: Scriu episodul și bucățelele amuzante/exemplele;
Pasul 5: Merg pe balcon, pentru că mi se pare că se aude mai bine acolo, și înregistrez episodul.
Apoi, editez și pun cap la cap caseta. Aceasta este partea mea preferată, în care mă joc cu sunete și experimentez. Treaba asta durează două săptămâni sau mai puțin, depinde cât de complexă e tema.
Oamenii care mă sprijină în acest demers sunt:
– Teodora Tudosie face grafica fiecărei casete;
– David Luncă mă ajută cu muzica;
– Cristina Roncea este prietena mea psiholog și mă ajută cu verificarea informațiilor;
– Alecsandra Gușoaie, Tina Constantin, Octavia Bortișcă, Liviu Buzățel și Cătălina Cosma mă ajută pe partea de Instagram, ilustrare și promovare. Proiectul nu ar fi arătat la fel fără ei. Și mai ales, proiectul nu ar fi existat fără persoanele care au acceptat să vorbească deschis cu mine despre trăirile lor sau fără psihologii care m-au ajutat în realizarea fiecărei casete. Am primit foarte multă deschidere și foarte mult ajutor. Din acest motiv, aș spune că proiectul e mai mult meritul lor.
Inspire Now: Din ce am putut observa, prima casetă (care este de fapt un teaser) a apărut în data de 13 aprilie 2020. Decizia lansării proiectului în timpul pandemiei a fost programată cu mult înainte? Sau a venit ca o necesitate în perioada aceea de neliniște?
În ritmul meu: Țineam proiectul de mult timp în sertar. Aveam foldere în calculatorul meu cu ciorne și idei păstrate din 2019 și spuneam că mă voi întoarce la el când „voi avea timp”. Când voi fi sigură că va ieși perfect. Mă încurcasem în idei – voiam să fie sub formă de animație, apoi jurnal video, apoi podcast, apoi o serie de articole scrise. Însă, odată cu pandemia, lucrurile s-au legat frumos, proiectul a venit ca ceva ce-mi ocupa timpul și-mi dădea sens. Atunci am hotărât repede că cea mai bună variantă prin care să-l lansez, este audio.
La început îmi era teamă. A fost și primul proiect personal la care am lucrat și habar nu aveam să fac nimic: cum îl promovez?, cum ar trebui să arate?, ce vreau să spună?, ce program audio să folosesc?. Plus că ne loveam cu toții de multă incertitudine în perioada aceea și mă gândeam des că vin de nicăieri, cu un proiect despre perfecționism și stimă de sine – „cui îi pasă de asta tocmai acum?”.
Mi-a luat ceva să mă conving că trebuie să-l scot în lume, că nu o să fie niciodată perfect (așa cum îmi setasem) și că nu e ok să tot găsesc scuze și să amân lansarea lui. M-am gândit că e un bun experiment și pentru mine, și așa am redus (puțin) din presiune. Iar în următoarea zi am început să (re)scriu teaser-ul și, treptat, mi-am luat inima în dinți și am făcut un canal de YouTube. După ce m-am văzut cu pagina lui lansată, am spus că nu mai pot da înapoi.
Inspire Now: Trebuie să recunosc că în fiecare luni așteptam cu nerăbdare o nouă casetă pe care să o ascult. Una dintre favoritele mele este „Sindromul Impostorului”, deoarece m-a ajutat să înțeleg clar problema și ce mecanisme pot folosi pentru a o rezolva. Există vreo casetă care are o însemnătate pentru tine în mod deosebit? Și dacă da, care ar fi aceasta?
În ritmul meu: O să răspund clișeic acum, dar toate casetele sunt importante pentru mine deoarece toate m-au învățat ceva despre mine. Însă, dacă ar fi să aleg, cred că cea despre deprimare și depresie (#caseta5) e preferata mea – acolo am povestit despre o perioadă tare dragă, cea în care am dat admitere la teatru.
Inspire Now: Ceea ce mi-a atras foarte mult atenția este firul după care se derulează casetele: se expune tema aleasă (ca de exemplu, cea a „Eșecului”), urmează o poveste sau câteva întâmplări cu care pot empatiza cei care ascultă, detalierea pe înțelesul tuturor a mecanismelor interioare care sunt implicate și modul în care putem lucra cu noi. Cum ați ajuns să vă stabiliți această manieră unică de abordare a unor problemele amplu tratate în teorie?
În ritmul meu: Am ținut mult la poveștile personale care se regăsesc în casete și la exemple cât mai clare care să ne ajute să înțelegem informația dată de către specialiști. La fel și cu tehnicile de la final – pentru că despre asta este proiectul: despre a conștientiza ce ni se întâmplă și a învăța să lucrăm mai bine cu noi. Bineînțeles, fiecare dintre noi este diferit, simte diferit și reacționează diferit. Dacă trăirile sunt mult mai intense, cel mai bine este să apelăm la specialiști în domeniu, care să ne ajute în procesul de vindecare. Dar poate informațiile regăsite în casete pot fi un bun start în a conștientiza că ceva nu e bine cu noi.
Inspire Now: Înainte ca fiecare cititor să parcurgă casetele, ce sfaturi practice le-ați putea da pentru a-și cultiva o relație mai bună cu ei înșiși?
În ritmul meu: Nu știu dacă sunt cea mai potrivită persoană în a da sfaturi – încă lucrez cu mine, încă am lucruri de învățat și de înțeles, încă am probleme în a-mi înțelege unele trăiri, încă îmi e greu să mă deschid uneori.
Să ajungi să ai o relație bună cu tine nu e ceva ce poți face de pe o zi pe alta, e un proces complex, complicat, foarte greu uneori, care necesită timp și răbdare. Ce pot spune, însă, de când scriu despre sănătate mintală și, mai ales, în urma lansării proiectului „În ritmul meu” este că am învățat cât de important și vindecător este uneori doar să vorbești despre ceea ce simți.
Inspire Now: Care este feedback-ul pe care l-ați primit din partea oamenilor care au călătorit cu voi de la prima casetă și până la ultima?
În ritmul meu: Proiectul a fost primit foarte bine, iar asta mi-a dat energie săptămână de săptămână. S-a strâns o comunitate tare frumoasă în jurul lui și am primit mesaje de la tineri care îmi spuneau că le place proiectul, că i-a ajutat să se înțeleagă mai bine și că au decis să meargă la terapie după ce au ascultat casetele. Iar asta a însemnat ENORM pentru mine să continui.
Inspire Now: caseta#25 aduce și finalul acestei serii. Care sunt perspectivele de viitor pe care vi le-ați setat pentru „În ritmul meu”?
În ritmul meu: A trecut deja un an de când proiectul a prins contur, iar în perioada asta am început să pun cap la cap lansarea celui de-al doilea sezon.
Inspire Now: Unde vă pot găsi oamenii pe rețelele de socializare?
În ritmul meu: Găsiți „În ritmul meu” pe YouTube, Soundcloud, Spotify și Instagram. Dacă vreți să-i dați o șansă proiectului, puteți găsi teaser-ul aici:
Inspire Now: Pe final, ce ați vrea să le transmiteți cititorilor Inspire Now?
În ritmul meu: Fiecare are ritmul lui de a crește și nu e nimic greșit în asta.
4 idei cu care să pleci în urma interviului cu cei de la În ritmul meu:
1. Uneori e important și vindecător să vorbești despre ceea ce simți.
2. Scopul proiectului este de a conștientiza ce ni se întâmplă și a învăța să lucrăm mai bine cu noi.
3. Până vizionezi primul sezon, cu siguranță va apărea și cel de-al doilea.
4. Fiecare are ritmul lui de a crește și nu e nimic greșit în asta.
Redactat de Cristina-Elena Giurcanu