Ești în căutarea unui eveniment online fain în Cluj cu ajutorul căruia să te poți conecta cu oameni pozitivi și să aduni multe idei creative?
CreativeMornings este răspunsul la căutarea ta. Conceptul unic a fost creat în 2008, New York, și s-a extins până în prezent în peste 200 de orașe și 60 de țări din întreaga lume. Evenimentul gratuit a început să fie organizat lunar și voluntar și în Cluj-Napoca, iar meritul este al Ștefaniei Anca Robu. Ea este omul care s-a ocupat întreg procesul CreativeMornings Cluj: de la aplicarea licenței, la organizarea propriu-zisă și până la consolidarea unei comunități unite.
Ștefania este definită de o multitudine de pasiuni, „îmi iau doza de inspirație câte puțin din fiecare om pe care îl întâlnesc”, dar cele care i-au definit parcursul profesional sunt: cea de conectare a oamenilor și arta. Acestea o ghidează zilnic în munca pe care o investește în CreativeMornings Cluj, în munca de Creative Engager și de Manager la Transylvanian Opera Academy.
Pe această cale, am fost curioși să descoperim mai multe despre Ștefania și pasiunile care îi turează inima atât în plan personal, cât și în plan profesional. De asemenea, ne-am dorit să vedem cum arată un eveniment CreativeMornings Cluj în contextul pandemiei și ce înseamnă acesta pentru comunitate.
Inspire Now: Ștefania, spune-ne mai multe despre tine. Care sunt pasiunile tale, parcursul tău profesional și cu ce te ocupi în prezent?
Ștefania: Salutare. Hmmm… Pot spune că am o listă destul de lungă de pasiuni, dar ca să evităm un răspuns kilometric, voi menționa primele cinci: muzica (în calitate de consumator, dar mă mai joc și cu violoncelul), artele vizuale (desenul, pictura și fotografia se numără printre mediile mele preferate de joacă încă din copilărie), artele performative (mai ales teatrul, opera și dansul contemporan – consumator și susținător avid), călătoritul (mai ales descoperirea unor locuri și povești noi) și conectarea oamenilor – facilitarea unei întâlniri sau a unui cadru care poate unii oameni similari ce pot construi împreună ceva.
Până în prezent, parcursul meu profesional a fost conturat în jurul a două dintre aceste pasiuni: conectarea oamenilor și arta. Astfel, începuturile profesionale în Cluj, ca student, au fost sub forma voluntariatului în cadrul unor festivaluri și asociații studențești, urmând ca pe parcurs să ocup poziții de assistant manager, project manager și, ulterior, community and events manager în cadrul unor medii foarte faine și dinamice, precum: Fabrica de Pensule, Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană și ClujHub. Sunt recunoscătoare pentru fiecare dintre aceste experiențe pentru că m-au provocat de fiecare dată să ies din zonele mele de confort, mi-au oferit prilejul să lucrez cu unii dintre cei mai faini și pasionați oameni din Cluj, și nu numai. De asemenea, m-au ajutat să mă dezvolt personal și profesional și, mai ales, să-mi aduc contribuția în a construi cadre de conectare a unor comunități din Cluj. În contextul în care ne aflăm, am simțit o mare nevoie de o pauză și o schimbare, astfel în prezent doar cresc mai departe proiectul și comunitatea CreativeMornings Cluj, colaborez part-time în calitate de manager cu o asociație tare faină: Transylvanian Opera Academy, dar caut în paralel și alte noi proiecte și oportunități.
Inspire Now: Pentru oamenii care încă nu sunt familiarizați cu CreativeMornings, ce reprezintă acest proiect și care este rolul tău în realizarea acestuia?
Ștefania: CreativeMornings este o comunitate globală formată în jurul unui concept unic de eveniment, creat în 2008, în New York, de către designerița Tina Roth-Eisenberg. Acest eveniment a pornit ca un răspuns de la o nevoie identificată de Tina în rândul comunității de creativi din Brooklyn, New York, care a fost identificată și în alte părți din lume. Astfel, astăzi peste 200 de orașe din 60 de țări din întreaga lume au preluat conceptul și îl organizează lunar și voluntar.
Conceptul este simplu: o dată pe lună (de obicei în dimineața ultimei vineri a lunii), un invitat din comunitatea locală explorează o temă globală (în fiecare lună toate orașele organizatoare CreativeMornings explorează aceeași temă) alături de comunitatea locală de creativi – sub forma unui discurs de 20 de minute, urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Ce face dimineața mai specială este faptul că înainte de întâlnirea cu invitatul lunii, participanții au prilejul de a face networking la un mic dejun și o cafea/ceai oferit de organizator. Un alt element ce definește acest eveniment este faptul că este gratuit și deschis oricui deoarece: „Everybody is creative. Everybody is welcome”.
Rolul meu a început încă din momentul aplicării pentru licență (se oferă o singură licență pe oraș pentru a putea organiza acest eveniment) și a avut mai multe pălării: de la marketing la creșterea comunității, de la găsirea invitaților potriviți la organizarea propriu-zisă a evenimentului. În prezent, sunt foarte recunoscătoare să am alături de mine patru fete extrem de faine care cred în acest eveniment și mă ajută să îl ducem mai departe.
Inspire Now: Cum s-a schimbat atmosfera CreativeMornings odată cu mutarea evenimentului în online, având în vedere noile reglementări pandemice?
Ștefania: Fiind un eveniment lunar și construit pe baza interacțiunii umane, a fost o adevărată provocare și, trebuie să recunosc, o teamă să-l transfer în online. Teama de a se pierde acea atmosferă specifică CreativeMornings. Însă aici intervine și puterea comunității globale, dar și locale.
Voi oferi un mic context:
Ultimul eveniment fizic l-am avut în luna februarie 2020. La început întreaga comunitate globală a fost reticentă să înceapă să facă evenimente online – în acea perioadă incertă încă se spera la o revenire rapidă. În lunile martie – aprilie (în contextul lockdown-ului din România), din dorința de a ajuta cum aș putea comunitatea CM Cluj am organizat 7 întâlniri virtuale, săptămânale alături de foști speakeri care au povestit liber (la o cafea virtuală) despre provocările lor și a creativilor în general, în lockdown. Felul cum au fost primite aceste întâlniri mi-a dat puterea și curajul să merg mai departe și să avem primul eveniment oficial CreativeMornings Cluj în luna iunie 2020.
Între timp, la nivel global s-a luat decizia ca toate evenimentele să rămână în online, indiferent de reglementările locale, cel puțin până în iunie 2021. Deși a fost o decizie dificilă pentru noi, ca organizatori, în același timp ne-a unit și mai mult la nivel global. Astfel am reușit prin întâlniri virtuale facilitate de echipa coordonatoare a comunității globale CreativeMornings, să ne menținem puterea de a continua, să găsim noi metode și mai ales activități prin care să menținem atmosfera CreativeMornings chiar și în online – chiar dacă de data asta cafeaua și micul dejun nu mai este din partea noastră. 😉
Inspire Now: În jurul acestui proiect sigur s-a adunat o comunitate destul de închegată în offline. Oamenii care veneau cu plăcere la evenimente, au revenit și în online? Sau, din contră, au început să participe noi persoane care nu au mai putut până atunci?
Ștefania: Spre surprinderea mea am observat în egală măsură atât participanți care veneau la evenimentele offline, cât și fețe noi care fie abia au descoperit evenimentul sau nu au reușit să ajungă datorită programului. În același timp, dacă e să vedem partea plină a paharului, trecerea în online a șters limitările geografice, astfel când aveam ediții în limba engleză erau mulți participanți din diferite colțuri ale Europei și chiar și din America de Nord și Sud (unde era noaptea târziu). De asemenea, ne-a permis să organizăm în premieră un eveniment virtual cu celelalte orașe CreativeMornings din România (București, Iași și Timișoara) – unind astfel patru comunități și audiențe.
Inspire Now: Care consideri că ar fi motivele pentru care oamenii se întorc la un eveniment CreativeMornings?
Ștefania: Principalele motive, pe care le-am primit chiar de diferiți participanți la evenimentele CreativeMornings Cluj, sunt: atmosfera și, mai ales, faptul că plecau mereu cu un zâmbet larg și energie; posibilitatea de a se conecta cu alți oameni faini la fel ca ei; invitații – atât doza de inspirație și motivație primită în urma discursului, cât și posibilitatea de a interacționa cu ei.
Inspire Now: În fiecare proiect în care te implici, pui o doză de pasiune care, cu siguranță, inspiră alți oameni. Pe această cale, poți să ne spui care sunt oamenii care te inspiră atât pe plan personal, cât și pe plan profesional?
Ștefania: Mulțumesc pentru vorbele frumoase 🙂
Îmi este puțin dificil să numesc acum oamenii care mă inspiră deoarece aș umple multe pagini. Îmi iau doza de inspirație câte puțin din fiecare om pe care îl întâlnesc, prin urmare nu pot spune că am o singură persoană sau un model de inspirație. Sunt mulți oameni minunați pe care i-am întâlnit sau despre care doar am citit și care mă inspiră în funcție de moment, de context. În același timp, sunt extrem de recunoscătoare că mulți dintre aceștia fac parte din viața mea.
Inspire Now: Pe final, ce ți-ai dori să le transmiți cititorilor Inspire Now?
Ștefania: Cu fiecare ocazie, să vă nutriți curiozitatea și creativitatea. Este în fiecare dintre noi, însă lăsându-ne prinși în vârtejul cotidian uităm adesea de ele.
Șiii… bineînțeles, vă așteptăm să faceți cunoștință cu CreativeMornings (fie virtual, fie când revenim la format fizic) și cine știe ce persoană, vorbă sau gest vă va inspira să mergeți mai departe cu ideile, proiecte sau pasiunile voastre. 🙂
4 idei cu care să pleci după acest articol:
- „Everybody is creative. Everybody is welcome” – CreativeMornings Manifesto
- Întotdeauna va exista teama de a te adapta la un altfel de context, dar schimbarea poate însemna și noi oportunități la care nu te-ai gândit.
- Îți poți lua doza de inspirație dintr-un zâmbet, eveniment, discurs al unui speaker sau o persoană pe care o întâlnești pe stradă.
- De notat în calendar evenimentul CreativeMornings, care are loc de obicei în dimineața ultimei vineri a lunii.
Redactat de Giurcanu Cristina-Elena