Alexandru Nicolae Soare: pas cu pas, campion național la atletism. „Singura durere pe care o simți este în propria luptă cu tine.”

Alexandru Nicolae Soare: pas cu pas, campion național la atletism. „Singura durere pe care o simți este în propria luptă cu tine.”

Nu mi-a plăcut niciodată să alerg. La orele de sport mă rugam de fiecare dată să sărim peste partea când profesorul ne punea să alergăm 10 ture în jurul terenului. Îmi plăcea să fac mișcare, dar când picioarele mă lăsau și începeam să gâfâi după 200 de metri de alergare, iar apoi se instala o durere în tot abdomenul, tot ce îmi doream era să nu mai fac asta vreodată. Între timp, după ce am aflat beneficiile alergatului și după ce am avut lângă mine pe cineva care m-a motivat când simțeam că nu mai pot și voiam să mă opresc, mă simt mândră de cei 9,8 km pe care i-am alergat fără nici o oprire. Mi-a luat o oră și jumătate, ce-i drept, dar am reușit. Și pentru că nu voiam să fac performanță din asta, sentimentul de după a fost incredibil și, încă o dată, am realizat câte limite poate să întreacă corpul nostru. Din acel moment, am devenit interesată de atleții de performanță, care aleargă distanțe mari într-un timp scurt. Îi consider niște super-oameni care sfidează legile dinamicii și, din acest motiv, am vrut să știu ce se află în spatele unuia dintre aceștia și, mai ales, în mintea lui. 

Alexandru Nicolae Soare este specializat în alergarea pe distanță, iar până la 29 de ani, în cei 15 ani de activitate, a strâns numeroase premii, medalii și titluri. A fost medaliat cu argint la proba de 10.000 m din cadrul Campionatului European pentru Tineret din 2013; în 2017 a obținut locul al doilea la Taipei la 10.000 m și s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro în 2016, după ce a alergat 42 de km în 2:18:52 la Maratonul din Hamburg. Pe stadionul Cluj Arena din Cluj-Napoca, la Campionatele Internaționale ale României, a reușit anul acesta un personal best: 1500 m în 3:50,58. În luna august a acestui an, a devenit din nou campion național la proba de semi-maraton (21 de km), desfășurată la Buzău. În clasamentul mondial, se află pe locul 113 la proba de 5000 m. Iar lista continuă.

Alexandru Nicolae Soare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, 2016
Sursă: https://www.facebook.com/soare.nicolae

„Un vis este doar un vis până îl aduci la viață. În timp ce tu dormi, eu mă antrenez, transpir, urlu, îmi depășesc limitele și îmi construiesc viitorul. Sunt un luptător și acesta este sanctuarul meu, locul unde mă regăsesc și unde mă vei găsi concentrat, fiind loial visului meu. Ceea ce tu nu vezi este că în orele de antrenament strâng problemele și turbulențele mele. Singura durere pe care o simți este în lupta în care tu te întreci cu tine. Succesul nu doarme, așa că trezește-te și ridică-te!”, își începe pledoaria olimpicul Alexandru Nicolae Soare. În interviul pe care mi l-a acordat, am aflat care este relația lui cu sportul și care sunt cele mai de preț lucruri pe care le-a învățat în cei 15 ani de când aleargă. 

Inspire Now: Ești multiplu campion național în probele de 5000 și 1000 de metri. Dar cine este Alexandru Nicolae Soare când nu aleargă?

Alexandru Nicolae Soare: Eu trăiesc prin alergare, nu sunt eu dacă nu alerg. Mișcarea face parte din mine, pe lângă faptul că este un stil de viață sănătos. Mă ajută să mă regăsesc și să mă detașez de problemele și grijile care pot apărea. Când alerg, totul dispare. Sunt eu, gândurile mele și atât. Iar în zilele când nu alerg, ceea ce se întâmplă foarte rar – maxim 2 săptămâni pe an -, prefer să mă duc la bunici la țară sau acasă la părinți. De obicei fac aceste lucruri, deoarece, fiind foarte mult timp plecat de acasă, prefer să-mi petrec timpul cu familia. Foarte rar mai merg cu prietenii în vacanță. Prefer natura și liniștea pentru relaxare.

Sursă: https://www.facebook.com/soare.nicolae

Inspire Now: Care este povestea din spatele pasiunii pentru alergat? Care a fost momentul în care te-ai convins că vrei să faci asta la nivel profesionist?

Alexandru Nicolae Soare: La început nu a fost o pasiune, pur și simplu a început ca o joacă, mai apoi ca o ambiție să câștig, să fiu campion național, iar în final a devenit o pasiune și un stil de viață din care îmi și câștig existența. Nu m-am gândit niciodată că asta voi face atât de mulți ani. Pur și simplu, an de an am vrut să mă autodepășesc și să fiu din ce în ce mai bun. Practic, am concurat eu cu mine. La finalul clasei a 8-a am ajuns, vrând-nevrând, la Liceul Sportiv (n.r. „Iolanda Balaș Soter” din Buzău) și de acolo a început să prindă contur povestea mea.

Sursă: https://www.facebook.com/soare.nicolae

Inspire Now: Cum arată o zi din viața ta? Mai ai timp și pentru alte plăceri sau pasiuni de-ale tale?

Alexandru Nicolae Soare: Hmmm…o zi din viața mea….cert e că nu am timp de alte lucruri. Pe lângă cele două antrenamente pe zi  – 10:00 – 12:00  și 17:00 – 18:30 – încerc să mă refac între cele două sesiuni, iar seara, dacă mai rămâne timp, încerc să mai ies cu prietenii (asta dacă nu sunt în cantonament) sau sa îmi gătesc câte ceva. Asta mă relaxează.

Inspire Now: Cum reușești să te menții motivat pentru antrenamentele zilnice? Ai avut vreo zi în care ai zis „azi nu am chef să fac asta”? 

Alexandru Nicolae Soare: Cu siguranță ai și zile în care clachezi, în care nu mai poți sau, pur și simplu, nu ai energia necesară pentru a ieși la mișcare. Se întâmplă să răcesc sau să resimt oboseala acumulată, dar cel mai greu pas este să ieși pe ușă, apoi totul devine mai ușor, cel puțin pentru mine. Eu iubesc ceea ce fac și fac cu pasiune, vorba aceea: „dacă  iubești ceea ce faci nu vei munci nici o zi”. Mereu sentimentul de a face ceea ce trebuie e mai puternic decât oboseala sau ceea ce îmi spune corpul meu. Mintea controlează corpul, așa că acolo trebuie sa fii tare și conștient.

Inspire Now: Ți s-a întâmplat să îți setezi un obiectiv de X kilometri și să nu reușești să îl îndeplinești? Cum ai reacționat? Ai încercat să vezi partea pozitivă sau te-ai mustrat? 

Alexandru Nicolae Soare: Sunt și antrenamente care nu ies sau nu le poți duce la cap. Sunt și zile în care corpul spune „azi nu”. Practic, problema nu sunt kilometri, ci intensitatea cu care trebuie să îi faci – mă lupt cu secundele. Faptul că nu-mi iese un antrenament nu este un capăt de lume, de multe ori trebuie să îți asculți corpul și să-l lași să se refacă. Nu suntem roboți. Cel mai greu este când nu îți iese la o competiție. Când te pregătești câte 5-6 luni pentru un singur concurs, plus anii din urmă, și nu îți iese timpul dorit sau medalia mult râvnită. Atunci este greu să găsești energia să te aduni și să o iei de la capăt. Probabil asta este cel mai greu lucru pentru un sportiv: să muncești și să nu fructifici acea muncă depusă zi de zi, an de an.

Sursă: https://www.facebook.com/soare.nicolae

Inspire Now: Corectează-mă dacă greșesc, dar din ceea ce știu eu, psihicul contează în proporția cea mai mare când vine vorba de atletism, precum în orice alt sport de performanță. Care este mindset-ul tău? Cum reușești să rămâi focusat când alergi?

Alexandru Nicolae Soare: Într-adevăr, psihicul contează, nu știu în proporție de cât, dar nu poți să mergi la un concurs și să spui „sunt cel mai bun”. Nu e ca și când dacă vei crede asta, o să câștigi dacă nu te antrenezi. Psihicul te ajută să mai poți puțin atunci când nu mai poți. Antrenându-mă zi de zi, mi-am format un psihic puternic. Mereu îmi spun ca totul este posibil și că toate lucrurile au o rezolvare. Nimic nu este imposibil atunci când faci ceva în privința asta.

Sursă: https://www.facebook.com/soare.nicolae

Inspire Now: Cel mai important lucru pe care l-ai învățat de-a lungul experienței tale în sport?

Alexandru Nicolae Soare: Sportul este un mod de viață. Prin sport am învățat tot ceea ce știu și ceea ce sunt astăzi. Sportul te învață să pierzi, să câștigi și să ai fair-play. Sportul te învață să fii educat, disciplinat, responsabil și să respecți ceea ce faci. În atletism ești tu cu tine, nu poate munci altul pentru tine, iar ceea ce faci în antrenamente se va vedea în competiții. Am acumulat atât de multă experiență în acești 15 ani de performanță, încât cred că orice îți dorești în viața, dacă vei munci pentru acel lucru, îl vei realiza.

Alexandru Nicolae Soare împreună cu antrenoarea lui, Cristina Ioana Alexe, la Campionatul Național de Seniori, 2020
Sursă: https://www.facebook.com/soare.nicolae

Melodia care nu lipsește din căști la antrenamente: Vescan & Dj Wicked – Suflet de campion. De foarte multe ori nu ascult muzică la antrenamente, dar înainte de competiții  sau la unele antrenamente ușoare, nu lipsește această melodie.

Felul de mâncare preferat: Hmmm….șnițel și orez, paste cu fructe de mare, pizza. Nu mă pot decide așa ușor (râde). 

Încălțămintea preferată care îți face antrenamentele mai ușoare: De mai bine de 2 ani,  Hoka One, modelul Clifton pentru antrenamentele de zi cu zi, iar modelul Rocket X pentru antrenamentele tari.

Redactat de Diana Boalcă