Te-ai confruntat vreodată cu situația în care ți-ai dorit să aplici pentru un job, iar angajatorul ți-a cerut trei ani de experiență pentru un post de junior level? Cu cât ni se pare o cerință atipică, cu atât este mai frecventă pe piața muncii din România.
Știai că potrivit unui articol referitor la problema angajării tinerilor, în septembrie 2020 aproximativ 500.000 de tineri între 18-25 de ani au aplicat la unul sau mai multe joburi? Cu toate că, înainte de criză tinerii nu își doreau să muncească, fie pentru că erau întreținuți de părinți, fie că studiau. Aceste numere au fost obținute în urma analizei minuțioase efectuată de către cea mai mare platformă de recrutare online din România, eJobs.
Te-ai întrebat de ce nu aplică tinerii la joburi?
Șansele de angajare pentru tinerii din România scad frecvent din pricina experienței cerute de către angajatori. La momentul actual, acesta este unul dintre principalele motive pentru care tinerii ezită să aplice pentru un job. Piedicile sunt numeroase, referindu-ne aici la flexibilitatea programului pentru permiterea studiului în paralel, așteptările salariale în concordanță cu munca depusă, neîndeplinirea atribuțiilor impuse de superiori, frica de eșec și lista poate continua.
În urma absolvirii studiilor, dorința de angajare crește constant, fiind suprimată la final de bariera experienței, companiile refuzând să investească în tineri ca mai apoi aceștia să caute mai multă experiență în alte domenii de activitate. Însă joburile disponibile pentru aceștia sunt de cele mai multe ori în vânzări, retail, call-center sau internship-uri, deși cele mai căutate locuri de muncă sunt în domeniul marketing-ului, publicității, relațiilor publice sau artei.
Căutările de angajare se axează, în principiu și pe categoriile de trainee și internship oferite de către angajatori, datorită atât programului flexibil, cât și cunoștințelor căpătate la locul de muncă. Cererile pe aceste două categorii au crescut continuu, mai ales în perioada pandemiei când cele mai multe oferte erau remote. Dezavantajul, însă, constă în faptul că tinerii nu au certitudinea că vor fi angajați în cadrul companiei după finalizarea internship-ului, deși acest lucru le oferă destule șanse pentru obținerea unui job considerabil în cadrul companiei. Însă, în ciuda îndeplinirii tuturor sarcinilor și cumulării unui minim de experiență, locurile sunt limitate.
De cele mai multe ori, tânărul în cauză aplică la câteva oferte de lucru, atașând CV-ul și scrisoarea de intenție cu speranța că va primi un telefon legat de interviu, însă dezamăgirea nu ezită să apară. În ceea ce privește așteptările salariale acestea sunt realiste. Cei mai mulți dintre tineri, studenți de regulă, își doresc un venit cu care să se poată întreține și nu unul peste limita normalității. Ideea de independență financiară, îndeplinirea oricărui moft și răsplata semnificativă în raport cu munca depusă sunt la mare căutare cand vine vorba de salariu.
Câteva aspecte importante de menționat în oferta de lucru sunt legate de beneficii, salariu, mediu de lucru și cultura organizațională, astfel încât cel care caută un loc de muncă să poată ști clar unde aplică și dacă așteptările îi sunt satisfăcute. Deseori, aceste aspecte sunt comunicate de către companie la momentul interviului sau după angajare, fapt care duce la nemulțumirea angajatului, ulterior acesta demisionând.
Criza pandemică provocată de virusul Covid-19 a făcut ca piața muncii să fie destul de inaccesibilă și pe plan internațional, anunțurile referitoare la angajări fiind tot mai puține. Companiile au avut de suferit enorm, unele din ele suferind chiar și de insolvabilitate. Experiența în domeniu va rămâne în continuare o problemă de ordin general pentru tineri, majoritatea absolvenți ai studiilor superioare.
Dar care e soluția?
Cu toții știm care e problema, dar mai puțini știm ce e de făcut pentru a o rezolva. Ei bine, ai putea începe cu practicarea voluntariatului, o șansă excelentă pentru a căpăta experiență în domeniul în care dorești să activezi. Nu te lăsa influențat de faptul că nu vei fi plătit, câștigul tău e munca depusă și informațiile asimilate, iar diploma de voluntar va face ca CV-ul tău să se afle în atenția angajatorului. Te încurajăm să practici voluntariatul în timpul studiilor, deoarece după finalizarea acestora vei dori deja un job stabil.
De asemenea, internship-urile pot fi soluția optimă pentru următoarea slujbă. Prin aceste programe poți învăța insight-urile organizației și deții toate șansele să obții un post. Tot ce contează este să nu renunți! Din 100 de companii la care ai aplicat, cel puțin una din ele te va contacta. Importante sunt voința și speranța.
Redactat de: Diana Arici