Ai început să-ți neglijezi viața personală petrecând cât mai multe ore la locul de muncă? Deții unul sau mai multe joburi și studiezi în paralel? Îți dorești permanent să te implici în cât mai multe proiecte și să stai peste program? De câte ori ai amânat o ieșire cu prietenii pentru că aveai de lucru? Răspunsurile la aceste întrebări stau sub semnul unei dependențe de muncă. Este recomandat ca între viața personală și muncă să existe mereu un echilibru bine definit. Îmbinarea utilului cu plăcutul este premisa de care fiecare angajat ar trebui să țină cont.
Conceptul de ,,workaholism’’
Termenul de ,,workaholism’’ apare pentru prima dată în 1971, prin prisma psihologului Wayne Oates care l-a descris astfel: ,,constrângerea sau nevoia incontrolabilă de a munci neîncetat’’. Fără prea multe cercetări empirice, nu se poate găsi o definiție clară asupra termenului care presupune un număr imens de ore de lucru.
Înainte de toate trebuie să facem distincția dintre implicarea în muncă și dependența de muncă. Implicarea la locul de muncă este caracterizată de dorința de a îndeplini toate sarcinile impuse de angajator și atitudinea angajatului față de job-ul respectiv. În schimb, dependența de muncă este determinată de orele petrecute pe săptămână. Studiile arată că nu numai orele de muncă definesc în totalitate conceptul descris aici, ci nevoile umane, cum ar fi situația financiară sau statutul. Există unele cazuri în care persoanele workaholice suferă de această boală din pricina faptului că nu se pot retrage de la locul de muncă, depinzând în mod considerabil de acesta. Uneori, workaholismul poate fi privit ca o evadare a persoanei în cauză în atmosfera climatului de la job.
Cercetările afirmă existența unor factori suplimentari legați de atitudini și valori. Aceste noțiuni sunt caracterizate de atitudinea angajatului cu privire la job și implicarea acestuia. Literatura de specialitate susține că workaholismul este definit de 3 tendințe comportamentale: ore suplimentare care implică mult devotament, petrecerea timpului discreționar la locul de muncă și preocuparea pentru acesta în timpul liber.
Conform site-ului american BBC, dependența față de muncă este asociată cu decesul. ,,Karoshi’’ este termenul care desemnează moartea provocată de munca în exces. Componenta cantitativă pe care se bazează termenul japonez arată 37 de ore de muncă sau 100 de ore de somn pe lună.
Unul dintre studiile despre comportamentele specifice workaholicilor susține că acest tip de comportament se întâlnește frecvent în rândul cercetătorilor. S-a ajuns la această concluzie prin prisma analizei orelor la care se înregistrau descărcările dintr-un raport academic. În schimb, altă cercetare arată că 63% dintre aceștia sunt mulțumiți și foarte mulțumiți din punct de vedere profesional și doar 15% nemulțumiți.
Efectele și influența workaholismului
Nu te-ai convins încă de efectele negative? Acest domeniu denumit ca workaholism implică atât muncă fizică, cât și mentală. Este afectată în mod direct relația intrapersonală, dar și organismul uman, consecințele fiind destul de majore.
Dependența de muncă dăunează în mod progresiv asupra individului uman prin stări permanente de stres, oboseală, anxietate și afecțiuni grave ale organismului. Mai mult decât atât, workaholicii sunt predispuși și altor dependențe sau vicii, precum alcoolismul, fumatul excesiv sau supraalimentarea.
Este ușor sesizabil faptul că dependența de muncă afectează echilibrul dintre viața privată și cea profesională. Pe lângă acest aspect, oamenii apropiați ai workaholicilor au de suferit enorm de mult. Familia, prietenii sau relațiile conjugale sunt puse în pericol permanent, fiind plasate pe o muchie de cuțit.
Tu pentru ce trăiești? Soluții pentru workaholici
Câteva cunoștințe în domeniul psihologiei, alături de ghidarea terapeutică, te poate ajuta mai clar să identifici acele tangențe ale workaholismului în viața ta.
În primul rând, trebuie să conștientizezi faptul că ești dependent de muncă, ca mai apoi să te conectezi cu sinele. Fă-ți timp pentru tine, alimentează-te constant cu energie pozitivă și alege-ți un hobby în care să te regăsești întru totul.
În al doilea rând, în momentul în care te confrunți cu o situație dificilă din viața ta, primește-o cu brațele deschise, astfel încât să poți trece prin ea și nu peste ea. Situațiile de genul acesta te ajută să te regăsești și să te cunoști, să evoluezi.
Muncește cât ți se cere și profită de timpul tău liber. Workaholismul este un refugiu și o fugă de probleme personale. Identifică problema, conștientizează și detașează-te. Muncește din plăcere și ai grijă de sănătatea ta.
Surse:
- https://smartliving.ro/workaholism-capcana-unei-dependente-admirate/
- https://www.britannica.com/topic/workaholism
- https://color-mind.ro/dependenta-de-munca/
Redactor: Diana Arici