Job rejection – 8 metode de a face față refuzului

Job rejection - 8 metode de a face față refuzului

Interviul pentru un loc de muncă este foarte stresant și cel mai probabil te vei confrunta cu respingeri. Este deosebit de greu să faci față respingerii atunci când ești îngrijorat de situația financiară, de facturi, chirie sau taxe de școlarizare, iar după ce trimiți zilnic zeci de CV-uri și completezi aplicații lungi, fără să primești un răspuns, este aproape imposibil să rămâi pozitiv. 

Iată câteva modalități de a face față și de a-ți reveni după o respingere.

1. Nu ești singurul care experimentează aceste lucruri

Consolează-te puțin cu ideea că toată lumea trece prin același lucru. Cu toții suntem în această situație. Desigur, vei auzi că unele persoane par să aibă parte de toate șansele, și să primească tot ceea ce își doresc, dar acelea sunt excepții. Consolează-te cu faptul că toți ceilalți experimentează sentimente similare de teamă, stres și anxietate. Toată lumea, la un moment dat în carieră, este respinsă pentru un rol râvnit, pierde în fața unui rival de la birou, sau este refuzată după o serie excelentă de interviuri. Cu siguranță cunoști persoane care se confruntă cu o astfel de situație. Vorbește și consultă-te cu persoane care au experiență sau se confruntă cu același lucru și ajutați-vă reciproc să evoluați. 

2. Poate că nu este menit să fie

Din când în când, prinzi o șansă și te afli la locul potrivit la momentul potrivit. Alte ori, te afli în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Faptul că nu ai fost selectat pentru a merge mai departe în procesul de interviu și nici că nu ai obținut o mărire de salariu sau un bonus mare s-ar putea să nu aibă nimic de-a face cu tine. S-ar putea să se datoreze unei serii de alți factori. S-ar putea ca postul să fi fost pus în așteptare sau compania să o fi luat o altă direcție, sau s-ar putea să fi fost un candidat intern care a primit oferta de angajare. Dar dacă ai încredere în destin sau karma, gândește-te că poate a fost modul universului de a-ți spune că e mai bine că nu a fost așa cum ți-ai dorit. De multe ori, pentru că suntem atât de implicați în situație, nu putem vedea întreaga imagine, dar o respingere – sau o serie de respingeri – nu reflectă cunoștințele sau caracterul tău. Înseamnă doar că rolul nu a fost potrivit pentru tine și că trebuie să continui să înveți și să rămâi pozitiv. 

3. Ia în considerare abordarea

Dacă continui să dai greș, ar putea fi timpul să faci o autoanaliză. Candidezi la locuri de muncă în afara competențelor tale de bază? Cum este tonul tău la interviu sau la birou? 

Când ești respins, este ușor să începi să te simți doborât, plin de resentimente și furios. Aceste trăsături neatractive ar putea ieși la iveală și îndepărta oamenii. Dacă un manager simte că ești nefericit și că dai vina pe alții pentru tot ce s-a întâmplat în trecut, nu va fi interesat să îți prelungească oferta sau să îți dea mai multe responsabilități. Pe piața locurilor de muncă, vor crede că sunt disponibile multe alte persoane inteligente, capabile și echilibrate, cu atitudini pozitive. Încearcă să citești diferite articole și sfaturi oferite de recruiteri, care te vor ajuta să te prezinți mai bine la interviuri și să “îți vinzi cunoștințele” așa cum trebuie. 

4. Fă ajustări

Dacă tot dai greș, împărtășește-ți stilul de prezentare cu prietenii și mentorii de încredere. Cere-le o evaluare sinceră, critici constructive și feedback. Ascultă cu adevărat ceea ce au de spus și pune în aplicare modificările necesare în abordarea ta.  

De asemenea, ar trebui să faci un pas înapoi și să evaluezi și alte elemente precum CV-ul, profilul LinkedIn, strategia de relaționare și postările din social media. Oamenii se uită la aceste lucruri și fac judecăți pripite. Asigură-te că te prezinți în cea mai bună lumină.

Exersează-ți discursul de prezentare până când simți că este perfecționat. Gândește-te la toate întrebările care ți-ar putea fi adresate și repetă-ți răspunsurile. 

5. Gestionează-ți așteptările

Înainte de pandemie, obiectivul tău ar fi putut fi acela de a găsi un loc de muncă în maximum trei luni. De asemenea, poate îți doreai să primești un anumit titlu și o anumită remunerație. Pe o piață a muncii puternică, acest lucru e destul de rezonabil. Acum, trebuie să îți adaptezi definiția succesului. Obținerea unui nou loc de muncă este foarte dificilă și ar putea dura mult timp. 

Concentrează-te pe victoriile de pe parcurs și sărbătorește-le. Simte-te bine când primești vești de la o companie. Bucură-te când obții un interviu. Fii entuziasmat de o a doua rundă. Ține cont de faptul că șansele sunt îndreptate spre tine. Așadar, dacă oferta nu se materializează, nu te va descuraja.

6. Ține o listă cu calitățile tale

Respingerea îți poate afecta încrederea în sine și îți poate pune la îndoială abilitățile. Înlocuiește bucla de feedback negativ cu o recitire a tuturor calităților tale și a realizărilor care te încoronează. Când apare un gând negativ, înlocuiește-l imediat cu amintirea unui moment în care ai învins. Repetă toate realizările – atât cele mari, cât și cele mici. Aceasta va servi ca un memento că ai reușit în trecut și că poți învinge toate șansele în viitor.

7. Mantrele pozitive ajută

Autoinstruiește-te pentru a avea o mentalitate orientată spre succes. Scrie o listă de afirmații pozitive și repetă-le pentru a lupta împotriva obstacolelor și piedicilor.  Aceste mantre s-ar putea să-ți fie de folos în momente dificile:

  • Acesta este doar un eșec minor; voi găsi un nou loc de muncă!
  • Faptul că am fost respins pentru acest loc de muncă nu-mi diminuează stima de sine și valoarea.
  • Sunt inteligent, talentat și am multe de oferit.
  • Nu voi renunța și voi reuși să trec peste această perioadă dificilă!

8. Rămâi puternic și rezistent

Ai nevoie de acest lucru pentru a trece cu putere peste provocările zilnice. Un sfat util este să ai grijă de tine din punct de vedere mental, emoțional, fizic și spiritual.  

Apasă butonul de pauză și nu mai fi obsedat de situație. Găsește câteva hobby-uri care să îți distragă atenția. Implică-te în activități în care excelezi, astfel încât să îți ofere un impuls de încredere. Fă o plimbare în parc pentru a-ți limpezi mintea, stabilește o rutină de antrenament, ascultă podcast-uri încurajatoare și citește cărți sau povești ale unor oameni de succes care au triumfat în fața eșecului și a respingerii pentru a te pune într-o dispoziție mai bună.

Nu este ușor să faci față respingerii, dar concentrându-te pe faptul că trebuie să rămâi puternic, amintindu-ți de toate calitățile tale deosebite, reevaluându-ți abordarea, adoptând mantre pozitive, luând o pauză și ajustându-ți definiția succesului, te va ajuta să combați și să depășești sentimentele asociate cu respingerea.

Redactat de: Miruna Macsim