Sindromul impostorului afectează, potrivit cercetătorilor, peste 70% din populația adultă. Aceștia au descris sindromul ca fiind caracterizat de incapacitatea adulților de a-și accepta realizările profesionale și de teama persistentă a acestora de a fi deconspirați de cei din jur și de a-și pierde, astfel, statutul social.
De cât de multă vindecare ai nevoie înainte de a trece peste cele întâmplate și pentru a nu lăsa ca sindromul impostorului să te mențină blocat în trecut?
Iată 3 lucruri pe care să le iei în considerare oricând simți că niciodată nu ești îndeajuns de bun:
1. Iartă-ți greșelile făcute și nu uita să te ierți pe tine însuți
Orice se întâmplă e istorie, ceva ce nu putem schimba. Iartă-te pentru ce nu ai reușit să faci exact cum ți-ai propus în trecut și dă-ți voie să mergi înainte pentru a avea parte de noi experiențe care te vor ajuta să crești.
2. Descoperă care sunt valorile tale personale și rămâi loial lor
Mereu vei avea opțiunea de a nu-i lăsa pe cei din jur să îți influențeze cu ușurință valorile, sinele tău autentic. Nu lăsa ca acțiunile altora să te schimbe. Când te simți pierdut sau, într-un fel, manipulat, întoarce-te la ceea ce îți dorești și întărește acele valori. Prin faptul că vei conștientiza acest lucru, vei descoperi care sunt adevăratele tale valori.
3. Realizează faptul că te ții agățat de anumite amintiri dureroase care te opresc din a progresa.
De cele mai multe ori, persoanele care te-au rănit deja au și uitat de ce s-a întâmplat. Astfel, ajungi să te temi să mai fii rănit din cauza trecutului, lucru ce te blochează din a avea parte de experiențe autentice alături de cei care contează cu adevărat.
Fiecare greșeală, eșec sau trădare pe care ai experimentat-o are 2 părți: pierdere și câștig. Singura diferență e dată de modul în care alegi să vezi și să tratezi situația respectivă. Ceea ce a fost nu mai poate fi schimbat, iar oamenii care au luat parte la acel eveniment neplăcut nici ei nu se vor schimba. Când vezi pierderea ca pe un câștig vei ajunge să observi că ai acumulat mai multa experiență. Cu această ocazie descoperi cum îți dorești să fii tratat în urma acelor întâmplări.
Toate cele menționate anterior te vor ajuta să faci față acestui sindrom. Nu lăsa ca trecutul să te mențină captivul neplăcerii. Trecutul nu te definește, în schimb acțiunile din prezent, da.
Redactat de: Daria Trip
Un comentariu la „Scapă de sindromul impostorului în 3 pași”
Mare capcană trecutul ăsta :)) Genial articol 👍
Comentariile sunt închise.