„Cluj Semimaraton – Fuga la cultură” este un proiect care dorește promovarea unui stil de viață sănătos, dar și cultura și istoria. Concurenții vor alerga prin cele mai importante instituții culturale ale municipiului.
În data de 8 octombrie 2023, de la kilometrul 0 al Clujului, Piața Unirii, va porni „Fuga la cultură”, un proiect care promovează un stil de viață sănătos, prin sport și cultură pentru toată lumea. Vor fi 5 probe de alergare care ating 3 dimensiuni: cultura, istoria și educația, care trec prin cele mai importante instituții culturale ale municipiului.
„Cluj Semimaraton – Fuga la Cultură” este un produs al Festivalului Internațional de Carte Transilvania realizat în colaborare cu „Sport Management Events”, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Local Cluj-Napoca și are ca scop punerea accentului pe spațiile culturale ale Clujului, probele de alergare trecând prin cele mai importante instituții culturale ale municipiului (Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Opera și Teatrul Național Cluj, Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie din Cluj).
Proiectul dorește a fi un concept unic și atractiv, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și sport atât pentru participanți, cât și pentru susținători. Organizatorii acestuia își doresc să susțină prin activități specifice dezvoltarea culturală și sportivă a Clujului și a României. Toate datele statistice din România evocă faptul că interesul pentru cultură și sport este în scădere și suntem situați, ca țară, pe ultimele locuri europene. În primul rând, având în vedere aceste date, proiectul își propune să promoveze cultura și sportul în rândul tinerilor printr-o altfel de manifestare, una atractivă și distractivă care să sprijine și să crească interesul și participarea activă a tinerilor pentru sport și cultură. Este un concept unic la nivel național și internațional.
„Fuga la cultură se adresează tuturor iubitorilor de sport și cultură, dar nu numai, prin activități cultural-sportive ample care vor promova interesul pentru sport și cultură. Ne adresăm tinerilor prin creșterea gradului de consum a culturii și dezvoltarea posibilității de autoexprimare, prin creșterea nivelului de informare cu privire la valorile artei locale, naționale și internaționale precum și prin creșterea gradului de implicare a lor în activități de promovare a sportului și culturii. Acest eveniment e un act de curaj, dar e unul foarte necesar”, explică Gabriel Bota, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania.
„Acesta este cel mai important eveniment sportiv al toamnei la Cluj. Un eveniment unic ce are un mesaj esențial: pentru o viață sănătoasă, avem nevoie de sport și de cultură. Este pentru prima dată în lume când cele două domenii, cultura și sportul, se unesc. Vor fi 5 probe de alergare care se adresează tuturor segmentelor de vârstă. Și, desigur, în fiecare instituție culturală, vom pregăti surprize artistice”, spune Paul Smereciuc, Director Sport Management Events.
Prima ediție a proiectului „Fuga la cultură” are ca scop promovarea culturii și a sportului ca elemente esențiale ale dezvoltării personale individuale. Conceptul are 3 dimensiuni: cultural-istorică, educațională și sportivă.
Dimensiunea cultural-sportivă
Traseul are ca start și finish kilometrul 0 din Piața Unirii, este de fapt o alergare prin istoria Clujului și a Transilvaniei. Obiectivele atinse sunt: Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail (1350-1487) și Ansamblul Statuar Matia Corvin (1900), Palatul Banffy (1774-1785), strada Iuliu Maniu (stil arhitectural eclectic, strada „oglindă”), strada Eroilor cu statuia Lupa Capitolina și Biserica Greco-Catolică „Schimbarea la Față”, Strada Universității cu Hotelul Continental (fostul Hotel New York, clădire de colț eclectică), Turnul Croitorilor și zidurile vechii cetăți – strada Potaissa, Biserica Reformată (sec 15-16) și Statuia „Sfântul Gheorghe ucigând Balaurul” (originalul de la 1373), Strada Episcop Ioan Bob cu Biserica Bob (1801-1803).
De asemenea, traseul va trece efectiv prin interiorul următoarelor instituții culturale: Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, „Universitatea Babeș-Bolyai”, Opera și Teatrul Național, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie. În fiecare instituție, se va consemna trecerea printr-o brățară cu mesaje culturale și cu evenimente culturale.
Dimensiunea educațională
Traseul este și o alergare prin care organizatorii propun dezvoltarea culturală a comunității prin informații electronice și pliante tipărite cu privire la toate obiectivele atinse pe parcurs. De asemenea, fiecare cursă va fi denumită cu numele unei arte (Opera, Teatru, Pictură, Film, Carte), iar medaliile și trofeele vor simboliza o carte deschisă.
Dimensiunea sportivă (concursul sportiv presupune 5 probe):
- semimaraton 21 km – Opera
- clasic 10 km – Teatru
- cros 5 km – Muzeu
- cursa populară 2 km – Film
- curse copii – Carte
Evenimentul are loc în 08 octombrie 2023 și sunt 500 locuri disponibile, iar înscrierile se fac aici: https://runincluj.run/
Sursă: comunicat de presă