Andrea Chiș, lector universitar la Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, a vorbit la Creative Mornings despre tema ”Endurance”:
”Pentru mine anduranța înseamnă libertatea de a alege să învăț din orice sursă și să transmit ce învăț oricui alege să învețe de la mine. Asta este pentru mine anduranța și este lifelong learning.”
”Ce înseamnă aceste personaje de care ne atașăm în cărți? Ne plac cei care reprezintă binele, ne plac eroii, ne plac cei care reușesc să facă ce își propun să facă. Dar mă întreb și vă întreb: oare în viața noastră de zi cu zi câți dintre noi alegem să fim eroi chiar și la un nivel micro? Foarte puțini învățăm din acea libertate pe care o admirăm în cărți. Foarte puțini ne asumăm să ocupăm o funcție din care cu adevărat putem face diferența. Și mai grav, poate foarte puțini ne asumăm să facem diferența măcar prezentându-ne la vot. Pentru că în ultima vreme, dacă ne uităm, cel mai mult se câștigă din neprezența la vot.”
”Am constatat inclusiv în fostul meu sistem din care făceam parte, am spus că am fost judecător, foarte multi se plâng ”am foarte mult de lucru”, ”lumea nu ne iubește”, ”lumea nu ne respectă”. Eu cred că fiecare avem un rol in the big picture. Suntem o mică piesă într-un puzzle. Dar orice mică piesă dintr-un puzzle poate să facă diferența. Și indiferent că suntem judecători, scriitori, speakeri, profesori sau orice am alege să fim, avem libertatea să alegem ce învățăm și ce dorim să-i învățăm pe alții. Dacă ne facem datoria noastră, atât cât este ea la locul în care suntem, cu maximă responsabilitate, putem să facem o diferență.”
Vezi discursul integral aici: