Relație cu inteligența artificială sau o relație umană mai sigură? – Domnica Petrovai la TEDxZorilor

Domnica Petrovai la TEDxZorilor

Inevitabil, inteligența artificială sau AI-ul începe să facă din ce în ce mai mult parte din viețile noastre. Atât de mult, încât există deja persoane care sunt într-o relație romantică cu AI. Despre dezavantajele acestui fenomen, dar și despre cum ne putem îmbunătății relațiile noastre cu oamenii din jur am discutat cu Domnica Petrovai, psiholog clinician pr. și psihoterapeut, la TEDxZorilor Salon.

Salutare dragi prieteni Inspire Now. Ne aflăm la TEDxZorilor de unde o să vă transmitem câteva mesaje de la speakerii acestei ediții. Ne aflăm aici cu Domnica Petrovai care ne va povesti despre…

Conversații dificile în era inteligenței artificiale.

Ce subiect interesant, mai ales despre conversații dificile, tu fiind psiholog de profesie, dar mai ales în era inteligenței artificiale. Spune-ne un pic ce mesaj vrei să transmiți audienței de astăzi.

Sunt mai multe mesaje, dar poate cel mai important este acela că înainte de a alege să fii într-o relație romantică cu o inteligență artificială îți reamintesc că e foarte important să înveți mai degrabă să rămâi conectat și și să creezi o relație intimă cu un alt om. Sigur sunt foarte multe motive pentru care e mult mai satisfăcătoare o relație cu un om. Pe de altă parte să nu uităm că inteligența artificială învață de fapt de la noi. Oricât de dificile și inconfortabile ar fi certurile în cuplu sau certurile alături de colegi sau prieteni, pentru evoluția și păstrarea umanității, avem nevoie să învățăm cum să purtăm conversațiile dificile cu un om și să nu optăm întotdeauna pentru alternativă care acum pare foarte confortabilă și anume aceea a unei relații cu inteligență artificială. Ceea ce înseamnă de fapt o intimitate artificială.

Ne oferi și un framing pe care să rezolvăm să vedem cum să ne adresăm conflictelor?

Da, din fericire și știința și experiența alături de foarte multe cupluri m-a învățat care sunt pașii și care sunt reperele unei conversații dificile. Care acum pare imposibilă pentru mulți și care de fapt să-i apropie pe cei doi. Pași care ne ajută să devenim mai confortabili cu disconfortul celuilalt și în primul rând cu disconfortul nostru, să ne înțelegem mai bine pe noi, să fim mai conștienți cumva de propriile noastre provocări, care sunt poate fricile, insecuritățile noastre. În așa fel încât să ne simțim în siguranță și să percepem relațiile ca fiind relații sigure. Cumva și să renunțăm la discursul relațiilor toxice pentru că n-o să facă decât să ne îndepărteze și să alegem mai degrabă evadarea. Iar evadarea cea mai la îndemână în prezent este această relație cu o inteligență artificială.

Crezi că putem să folosim inteligența artificială ca și un tool de a face un pic de introspecție și să ne dăm seama cam unde ne aflăm noi pe paleta asta a toxicității?

Cred că inteligența artificială, pentru că învață de la noi, va fi o oglindă a cine suntem noi și a progreselor pe care noi le-am făcut. Deci ne ajută mai degrabă să vedem în ce punct ne aflăm. Dar pentru evoluția noastră, și repet, cumva pentru păstrarea umanității avem nevoie mai degrabă să facem aceste exerciții în relațiile umane.

Și acum pentru că eu știu că pe lângă tine o să mai fie și un alt speaker, practic sub forma de inteligență artificială, cum ți-a venit ideea asta?

Ideea mi-a venit de la o conversație pe care am avut-o cu o jurnalistă care a intervievat un domn care are o relație romantică de cel puțin 2 ani de zile cu o inteligență artificială. Bine, ea a avut mai multe interviuri, dar cumva conversația noastră a fost a pornită de la povestea de viața acestui domn și cu siguranță cumva ce m-a ajutat foarte mult, poate deznădejdea foarte multor cupluri, sentimentul de teamă de eșec. Apropo de conversațiile dificile, marea majoritate cumva sunt convinși că nu pot depăși un moment de criză în relație, ci mai degrabă cumva pot opta pentru un alt tip de alternativă. Da, inteligența artificială are reperele unei conversații sănătoase și cumva ne poate ajuta, apropo de întrebarea ta anterioră, ne poate reaminti care sunt reperele. Dar exercițiu avem nevoie să-l avem în relațiile dintre noi. Fie că vorbim de partener, colegi, prieteni.

Un mesaj scurt pentru audiența Inspire Now referitor la această temă?

Să investească din ce în ce mai mult în a se uita la ei în momente de conflict sau tensiune interioară sau momente în care au conflicte interioare. Pentru că aceasta este abilitatea nu doar a prezentului ci și a viitorului; aceea de a ști cum să te adaptezi și cum să rămâi prezent, conectat cu oamenii.

Reporter: Alexandra Ioana Pintilie
Cameraman, editor video: FineVisual by Lóránd Pleiner