VIDEO: ”Felul în care ești ca învățător te face să fii o persoană mai bună” – Andrada Mazilu la TEDxZorilor”

Andrada Mazilu la TEDxZorilor

Am stat de vorbă cu Andrada Mazilu, facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație și manager SuperTeach, la TEDxZorilor despre motivul pentru care a ales să fie învățătoare și dacă vede în elevi potențial de a-i urma exemplul. Iar la final a oferit și un sfat prin care să inspire urmăritorii Inspire Now.

Cum ți-ai dat seama că vrei să fii învățătoare?

Mi-am dat seama foarte devreme, de când eram mică. Pentru că simțeam că felul în care ești ca învățător te face să fii o persoană mai bună și că transmite bunătate. Asta simțeam în primul și în primul rând. Ulterior, pentru că mi-am dorit foarte tare să devin învățătoare, am parcurs un drum al formării de aproape 10 ani de zile și ce cred, este foarte drag în tot acest parcurs, este că de fiecare dată am descoperit și mai mult sens în ceea ce fac, și mai multă importanță și pur și simplu iubesc să fiu învățătoare și cred că este cea mai împlinitoare activitate pe care o poți avea.

Simți că există și între copii pe care îi ai în educație această valoare a datului mai departe a educării?

Cred că sunt valori pe care le putem transmite și cred că cel mai important este felul în care suntem noi în fața copiilor. Pentru că pe lângă ceea ce spunem este important și cum suntem și ceea ce suntem și felul nostru de a fi este preluat și priceput de copii.

Da, ideea aceasta de a da lucrurile mai departe și de a contribui de fapt este o valoare la care eu personal țin foarte mult și mă bucur tare mult când o revăd în elevii mei. Chiar am avut o surpriză săptămâna trecută când organizam un eveniment și am descoperit că printre voluntarii evenimentului erau copii din prima mea generație de elevi și a fost așa de împlinitor să-i văd că au crescut și că peste timp și ani își doresc și ei să contribuie și să facă lucruri bune

Putem să transmitem un mesaj audienței Inspire Now despre această valoare de a da mai departe și din altă perspectivă decât cea de învățător?

Cred că din toate perspectivele și cred că despre ceea ce vorbesc nu este doar legat de educație. Pentru că până la urmă în tot ceea ce facem noi interacționăm cu ceilalți și suntem împreună. Conturăm împreună lumea în care trăim și felul în care alegem să ne aducem contribuția are impact; impact mai mic, impact mai mare, impact mai bun, impact mai puțin bun. Însă felul în care alegem să ne trăim viața și valorile după care ne ghidăm sunt foarte importante și cred că această valoare de contribuție ar trebui să se regăsească în viața fiecăruia și să contribuim acolo unde simțim că este chemarea sufletului nostru, acolo unde ne găsim împlinirea.

Ai avut modele în familie de oameni care și-au urmat visul?

Am avut și modele în familie da. Dar am avut modele și în profesorii cu care am interacționat care m-au inspirat și m-au ghidat în acest drum.

Reporter: Alexandra Ioana Pintilie
Cameraman, editor video: FineVisual by Lóránd Pleiner