CodeRun 2024: începe maratonului IT dedicat studenților pasionați de tehnologie și programare
CodeRun revine în 2024 cu o nouă ediție a maratonului IT dedicat studenților pasionați de tehnologie și programare.
CodeRun revine în 2024 cu o nouă ediție a maratonului IT dedicat studenților pasionați de tehnologie și programare.
Creators.comm revine cu un nou eveniment, în cadrul căruia se va discuta despre cât de important este stilul vestimentar și imaginea pe care o prezentăm oamenilor pentru brandingul personal.
Proiectul caritabil ,,Suflet în Culori’’a luat ființă în 2014 ca o îmbinare a dorinței Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură din București de a oferi sprijin pentru persoanele aflate în dificultate și copiii diagnosticați cu autism din București.
Evenimentul ”Ziua gânduri cu dichis” își propune să aducă psihologia aproape de mintea și sufletul oamenilor, pe înțelesul tuturor pe data de […]
Simona Halep, cea mai iubită jucătoare de tenis a României din toate timpurile, a confirmat prezența sa la Transylvania Open WTA 250, […]
Ana Bogdan, finalista ultimei ediții a Transylvania Open, Jaqueline Cristian și Gabriela Ruse, trei dintre cele mai valoroase jucătoare de tenis ale României, și-au confirmat prezența la Transylvania Open WTA 250, ediția 2025, care se va desfășura între 1 și 9 februarie la Cluj-Napoca.
Creators.comm, comunitatea dedicată networkingului human to human, pentru profesioniști, indiferent de nișă sau formă de organizare, revine după o pauză binemeritată, cu un nou sezon.
Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) își deschide porțile pentru a 10-a ediție, marcând un deceniu de excelență în promovarea literaturii și culturii.
În perioada 3-6 octombrie 2024, Cluj-Napoca va deveni epicentrul poeziei performative, găzduind cea de-a doua ediție a festivalului Transylvania International Spoken Word Festival, un eveniment cultural internațional care marchează Noua Eră a Poeziei.
Tinerii își pot înscrie ideile inovative și cu impact pentru comunitatea clujeană, în programul Com’ON Cluj-Napoca 2024. Minim 45 de idei înscrise vor fi susținute cu până la 4.500 de lei pentru implementare.
Cu ocazia FICT 10, ediție aniversară a Festivalului Internațional de Carte Transilvania, în lounge-ul oficial își vor lansa cărțile patru invitați speciali, trei de peste hotare, iar unul chiar din Cluj-Napoca.
Transylvania Open WTA 250, turneul de tenis din Cluj-Napoca votat doi ani la rând cel mai bun turneu din lume la categoria lui, va fi organizat de acum în baza unei licențe permanente. Procesul de achiziție a fost încheiat de curând.
Dacă esti pasionat de tehnologie, dacă chiar crezi ca ideile îndrăznețe sunt cele care vor schimba lumea în bine, dacă simți că trebuie să fii parte din ceva ce poate modela viitorul atunci Techsylvania e THE PLACE TO BE!
Festivalul Internațional de Carte Transilvania ajunge în acest an la cea de-a 10-a ediție, care va avea loc în perioada 25-29 septembrie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
Sports Festival (13-16 iunie 2024) pregătește o ocazie unică pentru fanii tenisului din România. Andre Agassi, legenda tenisului mondial cunoscut pentru stilul său inconfundabil de joc, va susține alături de soția sa, Steffi Graf, o altă legendă a sportului cu un palmares impresionant de 22 de titluri de Grand Slam, un masterclass exclusiv.
Urban Playfield, festivalul sporturilor luate în joacă pentru cei mici și cei mari, continuă la Cluj-Napoca, orașul în care a fost inițiat. Pentru prima oară, evenimentul va avea loc în centrul orașului, în cea mai nouă zonă pietonală, punct de atracție pentru comunitate și turiști, aflată pe străzile Mihail Kogălniceanu și Universității.
Engineering Summer University (ESU) este un proiect marca Organizația Studenților din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (OSUT Cluj) organizat anual, ajuns la a X-a ediție.
Creators.comm organizează un nou eveniment Creators.talks. Subiectul de discuție al acestei ediții este sindromul impostorului.
Am stat de vorbă cu Anca Broacă, creator de conținut și specialist digital marketing, în cadrul evenimentului Creators.talks în cadrul unui interviu scurt.
Am stat de vorbă cu Dana Nealcoș, specialist social media, în cadrul evenimentului Creators.talks despre crearea de conținut video în 2024 pe social media.
Organizația Minte Forte din Cluj-Napoca organizează în perioada 13-19 mai, ediția a XIII-a din Săptămâna Sănătății Mintale.
Creators.comm, comunitatea dedicată creatorilor de business și schimbării în comunitate, organizează un nou eveniment Creators.talks, în data de 24 aprilie, în Cluj-Napoca. Subiectul de discuție al acestei ediții este conținutul video: cum se realizează și cum poate să ajute un business.
În perioada 13-19 mai, tineri din întreaga țară se vor reuni pentru a participa la Simularea Parlamentului European, proiect organizat de Societatea Studenților Europeniști (SSE)
PoliHack, un eveniment emblematic în calendarul studentilor pasionaților de tehnologie, se pregătește pentru încă o ediție plină de provocări și inovație. Pentru cei ce nu sunt încă familiarizați, este mult mai mult decât un simplu hackathon, implicând un număr de peste 220 de persoane. În perioada 11-14 Aprilie, acest eveniment oferă o oportunitate deosebită de a testa limitele și de a împinge tehnologia și inovația într-un mediu competitiv, dar și colaborativ.
Crosul UT revine pentru a 17-a ediție în sprijinul Asociației Little People, având tematica “Bring the lights”.
Creators.comm, comunitatea dedicată creatorilor de business și schimbării în comunitate, organizează un nou eveniment Creators.talks, în data de 20 martie, în Cluj-Napoca.
OSE Cluj-Napoca organizează cea de-a IX-a ediție a Congresului Național al Studenților Economiști din România între 18-21 aprilie 2024.
În perioada 11-12 martie 2024, BEST Cluj-Napoca vă invită la cea de-a XXX-a ediție a JobShop®, evenimentul național de carieră ce prezintă oportunități de carieră din domeniului tehnic și IT, organizat de și pentru studenți.
Scopul proiectului este să sprijine studenții din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca în procesul de integrare pe piața muncii.
Creators.comm, comunitatea dedicată creatorilor de business și schimbării în comunitate, organizează un nou eveniment Creators.talks, în data de 21 februarie, la Cluj-Napoca.
Transylvania Open WTA 250, turneul de tenis din Cluj-Napoca desemnat doi ani la rând cel mai bun turneu din lume la categoria lui, are de acum locul clar stabilit în circuitul WTA.
Karolina Pliskova, fost lider mondial, a câștigat marele trofeu al celei de-a patra ediții a Transylvania Open WTA 250. Sportiva din Cehia a fost cap de afiș al turneului din Cluj și a jucat finala cu Ana Bogdan, favorita numărul 8 a competiției, o victorie obținută în două seturi, scor 6-4, 6-3.
Cinemateca Minte Forte a luat naștere în 2022 ca un proiect prin care universul sănătății mintale și al dezvoltării personale să fie adus mai aproape de oameni, într-un mod mai plăcut și accesibil. Așadar, filmele alese reprezintă un punct de pornire prin care se dorește ridicarea vălului stigmatizării asupra anumitor condiții psihologice și deschiderea la nivel colectiv a discuțiilor despre experiențe comune și dificile de viață.
Jaqueline Cristian a urcat pe tabloul principal în urma unei retrageri. Gabriela Ruse și Anca Todoni au primit wild card din partea organizatorilor.
Am stat de vorbă cu Andrada Mazilu, facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație și manager SuperTeach, la TEDxZorilor despre motivul pentru care a ales să fie învățătoare și dacă vede în elevi potențial de a-i urma exemplul. Iar la final a oferit și un sfat prin care să inspire urmăritorii Inspire Now.
Inevitabil, inteligența artificială sau AI-ul începe să facă din ce în ce mai mult parte din viețile noastre. Atât de mult, încât există deja persoane care sunt într-o relație romantică cu AI. Despre dezavantajele acestui fenomen, dar și despre cum ne putem îmbunătății relațiile noastre cu oamenii din jur am discutat cu Domnica Petrovai, psiholog clinician pr. și psihoterapeut, la TEDxZorilor Salon.
Sânziana Tarța, actriță la Teatrul Național Cluj-Napoca, a vorbit la Creative Mornings despre tema ”Rhythm”
Andrea Chiș, lector universitar la Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, a vorbit la Creative Mornings despre tema ”Endurance”.
Evenimentul live va avea două teme de interes pentru majoritatea antreprenorilor: strategia de marketing cu Călin Biriș și automatizarea proceselor cu ajutorul inteligenței artificiale, despre care va discuta Petru Pop, consultant în automatizări.
Agassi și Graf vor juca în premieră în fața publicului din România, iar formula de patru, alături de Halep și Pavel, este o premieră globală.
Andre Agassi și Steffi Graf, doi dintre cei mai mari jucători ai tenisului mondial, vor juca la Sports Festival în cadrul unui demonstrativ.
Karolína Plíšková și Anastasia Pavlyuchenkova vor juca la Cluj-Napoca. Anna Blinkova și Tamara Korpatsch, din nou pe teren la Transylvania Open.
Transylvania Open, turneul de tenis din Cluj-Napoca ajuns anul acesta la cea de-a treia ediție, a obținut din nou, pentru al doilea an consecutiv, titlul de Best Tournament of the Year la categoria 250. Premiul de cel mai bun turneu din lume la categoria lui a fost oferit în urma voturilor exprimate de jucătoare, care au ales competiția favorită din circuit.
Guillermo Arriaga, scriitor, scenarist, regizor și producător de filme din Mexic, ne-a povestit cu ocazia vizitei la Festivalul Internațional de Carte Transilvania 2023 despre cea mai nouă carte scrisă de el, despre viața pe care a avut-o în copilărie și care l-a inspirat pentru această carte. De asemenea, a oferit și câteva sfaturi pentru scriitorii la început de drum, dar și gânduri profunde despre viață.
Gala Tineretului Clujean este un eveniment anual dedicat în mod special organizațiilor și grupurilor de tineri ce au contribuit și se implică activ în schimbarea comunităților din care fac parte.
În lumea sportului de performanță atitudinea, rezistența și dorința de a depăși obstacolele cu grandoare sunt trăsături definitorii pentru cei care se ridică în vârful piramidei performanței. Printre acești atleți notabili se numără și Gabriela Ruse, jucătoarea de tenis care nu doar impresionează pe teren, dar inspiră și prin încrederea și umanitatea pe care le emite.
Tamara Korpatsch este noua campioană a turneului Transylvania Open WTA 250. Jucătoarea din Germania în vârstă de 28 de ani a câștigat la Cluj primul ei titlu WTA 250, după ce a învins-o în finală pe Gabriela Ruse, scor 6-3, 6-4.
Sorana Cîrstea devine favorita numărul 1 a turneului. Mara Gae, câștigătoarea US Open 2023 la junioare dublu, își face debutul în circuitul WTA!
FiCT vine anul acesta cu discuții interesante, lansări de carte, și activități pentru cei mici. Vezi detalii în articol!
Peste 60 de modele vor prezenta 45 de colecții ale designerilor invitați la ediția 2023 a Festivalului Transilvania Fashion.
Cluj Semimaraton – Fuga la cultură” este un proiect care dorește promovarea unui stil de viață sănătos, dar și cultura și istoria. Concurenții vor alerga prin cele mai importante instituții culturale ale municipiului.
Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2023, având ca mesaj principal „AI și cartea!”, pentru a descoperi împreună cu clujenii care este puntea între tehnologiile moderne, educație și cultură.
Insomnia Cafe&Bistro pe numele ei oficial sau „Inso”, cum o știu cei care o frecventează cu regularitate, este cea mai veche cafenea care încă funcționează din Cluj-Napoca. În data de 9 mai împlinește 27 de ani și reprezentanții cafenelei au pregătit pentru clujeni și nu numai o săptămână de evenimente unul și unul, pentru a marca această aniversare.
Organizația World Vision România dorește să implementeze „Pâine și Mâine” și în comuna Băișoara. „Pâine și mâine” este un program zilnic de after-school prin care copii din clasele P-IV beneficiază de o masă caldă și de ajutor la lecții și la recuperarea materiei, derulat de 7 ani în comunitățile marginalizate din satele României. În Băișoara, 50 de copii ar avea nevoie de acest ajutor pentru a-și continua studiile și chiar pentru a avea acces la suficientă mâncare zilnic.
În perioada 31 martie – 1 aprilie tinerii își dau întâlnire la Cluj Youth Event! Evenimentul se va desfășura la Casa de Cultură a Studenților “Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca și la Centrul pentru tineret Cluj-Napoca.
Federația Tinerilor din Cluj dă startul celei de-a VI-a ediții a Galei Tineretului Clujean 2022 – Together.
Sindromul impostorului afectează, potrivit cercetătorilor, peste 70% din populația adultă. Aceștia au descris sindromul ca fiind caracterizat de incapacitatea adulților de a-și accepta realizările profesionale și de teama persistentă a acestora de a fi deconspirați de cei din jur și de a-și pierde, astfel, statutul social.
Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) caută voluntari pentru organizarea evenimentului ce va avea loc în Piața Unirii, din municipiul Cluj-Napoca, în perioada 15-18 septembrie 2022.
Alergătorii de toate vârstele sunt invitați să participe și anul acesta la Crosul ZCMC-Donaton, competiție organizată în cadrul celei de-a 13-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, pentru a cinsti amintirea viteazului păstor Donat. Aflat la a patra ediție, crosul va avea loc duminică, 21 august, începând cu ora 10:00, în Parcul Etnografic ’’Romulus Vuia’’ și prin pădurea Hoia.
În perioada 15 -18 septembrie, tinerii din România își dau întâlnire la Cluj-Napoca, în cadrul Summitului Tinerilor 7.0 | „Rădăcini”. Evenimentul definitoriu pentru mișcarea de tineret din România revine cu un concept cu totul special, întoarcerea la rădăcini. Anul acesta, prin toate activitățile Summitului, se dorește
abordarea subiectului sustenabilității, un subiect de o importanță majoră pentru viitorul tuturor generațiilor, dar și cel al participării reale a tinerilor.
Atunci când suntem furioși trebuie să acordăm o importanță deosebită stării noastre.
Dacă te-ai gândit vreodată să începi o afacere, dar nu ești sigur că are potențial pentru viitor, cea de-a XIV-a ediție a Business Smart School reprezintă oportunitatea ideală pentru a-ți contura, valida și pune în practică idea ținând cont de tendințele viitoare.
Poetul clujean Gabriel Bota, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, împreună cu Rudolf Nyari, vicepreședintele Asociației FICT, vor călători din Cluj-Napoca până în interiorul Cercului Arctic cu un singur scop: pentru a promova lectura și sportul, în cadrul proiectului „Read & Ride 2 Arctic Circle”.
Crosul UT 2022, organizat de Organizația Studenților Universității Tehnice din Cluj-Napoca – OSUT, a ajuns la cea de-a treisprezecea ediție având motto-ul “Running for a good cause”. Acest eveniment sportiv a adunat în parcul ‘’Iuliu Hațeganu” peste 100 de persoane care nu doar că și-au pus rezistența fizică la încercare într-un cadru energic, dar au și contribuit la realizarea scopului caritabil al activității.
Engineering Summer University (ESU) este o tabără de vară dedicată elevilor de clasa a XI-a din toată țara, ce oferă acestora șansa de a experimenta timp de două săptămâni viața de student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Astfel, zeci de activități sunt pregătite special, de către voluntarii OSUT Cluj, pentru a le oferi elevilor o vară de neuitat alături de voluntarii OSUT Cluj și pentru a le arăta de ce viața de student este cu adevărat minunată! Numărul mare de participanți pe care îi angrenează și notorietatea de care se bucură în rândul tinerilor din țară face ca ESU să fie cel mai mare proiect desfășurat de Organizația Studenților din Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (OSUT Cluj).
În noul episod din Podcast Now vorbim cu Larisa Mureșan despre noua ei carte, „Influencer Marketing: perspectiva utilizatorilor și a experților”, aflând mai multe despre influencer marketing în sine, importanța marcării conținutului plătit, părerea experților și a consumatorilor, dar și multe altele.
Crosul Universității Tehnice (Crosul UT) este un proiect de tradiție marca OSUT Cluj (Organizația Studenților din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca), organizat semestrial. Acesta reprezintă o competiție de alergare, pe o distanță de 6 km. Prin intermediul proiectului, promovăm un stil de viață sănătos atât în rândul studenților, cât și în rândul comunității clujene. Conform tradiției, la finalul evenimentului, banii adunați din taxele de participare sunt donați unei cauze umanitare, ajutând semenii încercați de soartă. Astfel, Crosul UT este prilejul perfect de a ieși din zona de confort și de a face mișcare într-un mod organizat și competitiv, fără a neglija condițiile de siguranță.
Diandra-Ioana Tanasă-Cozdreanu a fost printre persoanele care și-au mobilizat resursele pentru a veni în sprijinul refugiaților ucraineni.
V-ați întrebat vreodată de ce percepția noastră despre frumusețe este influențată de standardele impuse de către societate? De ce nu trebuie să ne acceptăm defectele fizice ale corpului nostru și urmărim tiparele actuale?
Expoziția GAIA, care are loc în Grădina Botanică din Cluj, a fost amplasată în 26-27 martie 2022 pentru a susține o cauză umanitară, cea a sprijinului față de refugiații ucraineni și a solidarității cu aceștia.
Agatha Christie este o maestră nu numai în construirea structurii geniale a cărților polițiste ci și în a induce în eroare cititorii nebănuitori.
Interviul pentru un loc de muncă este foarte stresant și cel mai probabil te vei confrunta cu respingeri. Este deosebit de greu să faci față respingerii atunci când ești îngrijorat de situația financiară, de facturi, chirie sau taxe de școlarizare, iar după ce trimiți zilnic zeci de CV-uri și completezi aplicații lungi, fără să primești un răspuns, este aproape imposibil să rămâi pozitiv.
În momentul de față, Intitutul Român pentru Pace – PATRIR se coordonează cu parteneri locali, regionali și nationali, precum și municipalitatea pentru a ajuta la o organizare eficientă în sprijinul refugiaților Ucraineni de pe teritoriul României. Pentru moment acceptăm donații de la Clujenii care doresc să-și ofere sprijinul.
Des întâlnim persoane care uită să mențină un echilibru între viața personală și cea profesională. Te identifici deja ca workaholic?
Arta digitală în timpurile noastre nu mai prezintă un secret sau o divizie necunoscută învelită în mister și numeroase întrebări.
Te-ai confruntat vreodată cu situația în care ți-ai dorit să aplici pentru un job, iar angajatorul ți-a cerut trei ani de experiență pentru un post de junior level? Cu cât ni se pare o cerință atipică, cu atât este mai frecventă pe piața muncii din România.
De această dată inspirația vina direct din Laponia. Moș Crăciun și Crăciunița au acceptat invitația noastră de a oferi un interviu exclusiv pentru Inspire Now.
Dacă ai urmărit deja materialele noastre anterioare, sigur îl știi pe Ștefan Ostafi, reporterul nostru. De data asta însă, intră într-un rol nou, ocupând scaunul invitatului, în calitate de vice-președinte al Organizației Studenților de la Litere, Cluj-Napoca – OSL.
Oh Kimono își propune să aducă mai multă recunoaștere culturii asiatice prin kimonouri reinterpretate și să se adreseze unui public deschis.
“Becoming your better self” a devenit motto-ul principal al participanților din cadrul primei ediții al masterclassului „Cosmic Sessions”, desfășurat în perioada 4-5 decembrie la Cluj-Napoca. Stables co-working space a găzduit activitățile întregului proiect, oferind un cadru de desfășurare excelent în care fiecare participant să-și poată dezvolta tehnicile de comunicare și public speaking, devenind o variantă îmbunătățită a lor.
Psinapsa este primul start-up din România care vizează sănătatea mintală a adolescenților. Citește detalii în articol!
Gala Tineretului Clujean, ediția 2021 a avut ca temă centrală „New Dimension”. În cadrul galei, s-au înmânat premiile pentru cele mai bune proiecte ale tineretului clujean în mai multe categorii.
În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2021, Institutul Român pentru Pace (PATRIR) alături de Alianța Clujeană | Cluj Alliance | Kolozsvári Szövetség (un grup de ONG-uri, instituții, autorități, companii private și persoane fizice) organizează „Împreună pentru Cluj | Cluj Unites | Együtt Kolozsvárért – Campania de 16 zile de activism împotriva violenței de gen”. Seria de evenimente va fi organizată în Cluj-Napoca, unele activități au loc și în București sau online. Organizatorii își propun să contribuie la creșterea conștientizării cu privire la violența de gen, dar și să strângă fonduri pentru susținerea adăposturilor pentru supraviețuitoarele violenței de gen din Cluj împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj (DGASPC).
Tema lunii noiembrie este liminal, propusă de CreativeMornings Sofia și ilustrată de Sevda Semer. Află detalii pe site!
Federația Tinerilor din Cluj a dat startul înscrierilor la cea de-a V-a ediție a Galei Tineretului Clujean 2021, unde vor fi premiate proiectele de tineret cu impact semnificativ pentru comunitatea clujeană, desfășurate în perioada 20 noiembrie 2020 – 18 noiembrie 2021! Ediția din acest an se va desfășura în mod fizic joi, în data de 2 Decembrie la sala mare din Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, începând cu ora 19:00.
Descoperă-ți tipul de personalitate și realizează o listă de filme în funcție de propriul rezultat. Detalii în articol!
Prima noastră invitată la Podcast Now este superba scriitoare, PR, redactor și om de nota 10, Bianca Tămaș! Din conversația cu prezentatorul nostru, Ștefan Ostafi, vei afla povestea ei despre drumul pe care l-a parcurs ca să devină scriitoare, cum se completează doi artiști într-o relație sau cum sunt percepuți scriitorii de copii. De asemenea, nu vor lipsi nici râsetele și întâmplările amuzante pentru că, așa cum am învățat, „în apă sunt chestii”.
Încrederea de sine – cu determinare și dorință, îți poți construi încrederea în tine, pentru a-ți putea trăi viața exact așa cum îți dorești.
Îți propunem să-ți iei doza de inspirație de la primele ore ale dimineții de vineri. Prietenii noștrii de la Creative Mornings revin în forță cu o serie de evenimente inedite, sub tematica Dare. Ediția din 29 octombrie, va începe la ora 9:00 și se va desfășura exclusiv online.
Clujenii sunt invitați, timp de o lună, la activități online și offline care-i aduc mai aproape de râul Someș. Împreună cu autoritățile și cu specialiștii, localnicii vor căuta soluții și vor identifica oportunități în cadrul campaniei Someșul|Culoar Verde-Albastru, realizată în cadrul proiectului Someș Delivery.
Citește interviul pe care fotograful, Gheorghe Popa, l-a acordat pentru Inspire Now și află povestea dezastrului ecologic de la Geamăna!
Prima ediție a festivalului de caiace, Beliș Kayak Festival, ne-a făcut să ne bucurăm de natură, de muzica live și de jocurile copilăriei alături de organizatori, participanți și concurenți.
Bianca Tămaș și-a lansat cartea intitulată ”Moartea joacă poker” în cadrul unei seri inedite în prezența prietenilor și ai susținătorilor săi într-o atmosferă festivă. Invitații au povestit despre relația acestora cu Bianca și despre impresiile lor despre carte într-un mod teatral și amuzant.
Prima ediție a Beliș Kayak Festival se va desfășura în 2 octombrie 2021 în comuna Beliș,
unde va avea loc o întrecere sportivă cu caiacul pe lac. Obiectivul festivalului este
promovarea, încurajarea și dezvoltarea evenimentelor în aer liber pe apele din Transilvania
și nu numai.
Festivalul Internațional de Carte Transilvania de la Cluj a adus și în acest an cultura mai aproape de oameni prin prezența a diferiți scriitori români și internaționali dar și a diverselor edituri care au pus la dispoziția publicului titluri aparținând fiecărui gen de literatură.
Gabriel Bota, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania – FICT, ne-a povestit în interviul acordat pentru Inspire Now cum au reușit organizatorii evenimentului materializarea ediției într-un an pandemic și cu ce provocări s-au confruntat.
Alexandru Nicolae Soare este multiplu campion național la 5000 și 1000 m, iar în 2016 s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.
Ovidiu Lipan Țăndărică, cunoscut muzician, compozitor și baterist român încă din perioada anilor ’70 când avea calitatea de membru al trupelor rock „Roșu și Negru” dar și a popularei „Phoenix”, a încântat publicul prin muzică la Festivalul Internațional de Carte Transilvania la Cluj, alături de Mani Neumann și Uli Brand în prima seară a evenimentului.
Abandonul școlar în România este în continuă creștere, iar mutarea orelor în mediul online, din cauza pandemiei de coronavirus, a adăugat încă un motiv pentru elevi să nu mai frecventeze orele. În rapoartele oficiale despre starea învățământului preuniversitar și universitar în anul 2019-2020, Ministerul Educației a constatat că 35,3 mii de elevi din ciclurile primar și gimnazial au abandonat școala. Cu un an înainte, numărul elevilor care au abandonat era de 28 de mii. Cea mai mare rată de abandon școlar este la începutul și la finalul ciclului de învățământ, la clasele pregătitoare și a V-a, în ciclurile primar și gimnazial, iar cel mai intens fenomen de abandon școlar este în mediul rural, unde peste 23% dintre elevii intrați în școală acum 8 ani abandonaseră școala până la terminarea gimnaziului, potrivit rapoartelor de pe site-ul Ministerului. „Efectele abandonului şcolar se resimt pe termen lung asupra evoluţiei societăţii şi creşterii economice. Cei care au părăsit timpuriu şcoala au tendinţa să participe mai puţin la procesul democratic şi sunt cetăţeni mai puţin activi. Abandonul şcolar afectează şi procesul de inovare şi creştere, pentru că aceasta se bazează pe forţa de muncă competentă în întreaga economie, nu doar pe cea din sectoarele de înaltă tehnologie.”, notează EduPedu.ro.
Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în perioada 16-19 septembrie 2021 cu peste 40 de evenimente și 13 invitați speciali, din opt țări, scriitori de renume internațional.